Zbog ovih LOŠIH NAVIKA Srpkinje izgledaju 10 godina starije: Prejaka ŠMINKA je samo JEDAN od razloga, a ima ih više

Lana Vidović Vesti 03.08.2022 13:50 0

Žene iako žele da izgledaju mlađe, često svojm postupkom naprave baš suprotno

Zbog ovih LOŠIH NAVIKA Srpkinje izgledaju 10 godina starije: Prejaka ŠMINKA je samo JEDAN od razloga, a ima ih više

Shutterstock

 

Praktikovanje svakodnevnih loših navika uzrokuje nastanak bora, čineći vašu kožu starijom nego što zapravo jeste.

Nekoliko studija pokazuje da hroničan stres izaziva oslobađanje slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje oštećuju ćelije i uzrok su starenja. Stoga, doktor predlaže da se fokusirate na samo jedan zadatak i krenete dalje tek kada njega završite.

Izbacite slatkiše iz ishrane

Pored toga što konzumiranje slatkiša možete da se ugojite, vi dodajete i godine vašem licu.

- U koži molekula šećera vežu za proteinska vlakna u svakoj od naših ćelija - kaže dermatologi dr. Susan Stjuart iz San Dijega. Taj postupak, poznat kao glikacija, može da rezultira gubitkom sjaja, tonusa kože, nadutošću, povećanjem sitnih linija i bora, te gubitkom kontura lica i povećanjem pora.

Vodite računa o kozmetici

Čak i rutina nege kože mora uključivati dobru zaštitu od starenja. Koža oko očiju je tanja od kože na ostatku lica i brže pokazuje starost, kaže dr. Stuart. Ako vlažite područje oko očiju, vaše lice može izgledati mlađe.

- Kreme za oči koje su najefikasnije jer sadrže retinol A, oblik vitamina A“, kaže dr. Stjuart. Ostali važni faktori uključuju emolijente i ovlaživače, antioksidanse, hijaluronsku kiselinu i vitamin C. „Oni podstiču stvaranje kolagena i elastina i tako smanjuju fine linije oko očiju - kaže dr. Stjuart.

Nedovoljna zaštita od sunca

Samo hodanje kada je sunce može više da šteti koži nego dan na plaži, kaže profesorka dermatologije na Wake Forest Baptistu dr. Sara L. Tejlor. „Prvi uzrok preranog starenja lica su UV zraci“, kaže dr. Tejlor. „UV svetlo je prisutno i kada je oblačno ili kiša. „Zaštitite svoju kožu nošenjem krema za sunčanje uvek kad izađete napolje kaže dr.Tejlor koja preporučuje SPF između 30 i 50 za svakodnevnu upotrebu.

Prejaka šminka

- Previše majkapa može da nas učini starijima jer velike količine šminke, posebno proizvoda na bazi ulja, mogu da začepe pore na koži i izazovu izbijanje nepravilnosti - kaže dr. Stjuart. Osim toga, prekomerna upotreba proizvoda s mirisima, iritantnim hemikalijama i alkoholnim sredstvima može da isuši kožu i ukloni nena prirodna ulja, što uzrokuje preranu pojavu bora.

Spavanje naslonjeni licem na jastuk

Spavanje na stomaku ili na boku s licem naguranim na jastuk može da izazove pojavu bora i ubrza starenje. „Vezivno tkivo i kolagen na licu postaju slabiji“, kaže plastični hirurg za lice i stručnjak za negu kože, dr. Džejms C. Marota i dodaje: „Kada spavate na istoj strani lica iz noći u noć, vaša koža se neće glatko izvijati niti će se vratiti natrag tako brzo kao kad ste bili mlađi.Te linije nabora s jastuka mogu postati trajne. On savetuje da spavate na leđima ili kupite satensku jastučnicu kako bi koža ostala glatka.

Boravite u pretoplom domu

„Bez obzira palite li kamin ili uključujete termostat, s tim usisavate vlagu iz vazduha.To može da dovede do suve, upaljene kože koja s vremenom počinje izgledati starije“, kaže dr. Marota. Dr. Marota preporučuje i stavljanje vlažnog peškira iznad radijatora ili posude s hladnom vodom, da se nadoknadi izgubljena vlaga.

Pijete na slamčicu

Konzumiranje tamnih pića kroz slamčicu može da spreči mrlje na zubima, ali baš kao što škiljenje može s vremenom da uzrokuje nastanak bora oko očiju, stiskanje usana takođe može da dovede do preranog stvaranja bora oko usta. „To se događa i zbog pušenja cigareta“, kaže dermatolog iz Njujorka, dr. Dženet Pristovski.

Potrebna je dovoljna količina sna

- Manjak sna ne uzrokuje samo podočnjake – već je povezan i s kraćim životnim vekom - kaže dr. Kaskiari, koji je u bolnici St. Josef osnovao laboratorijum za spavanje.

- Spavanje od sedam sati je optimalno. Idite u krevet ranije ako imate simptome nedostatka sna, koji uključuju nedostatak dnevne energije, mentalnu tromost, probleme s pažnjom ili debljanje - kaže doktor.

Uvedite fizičku aktivnost

U studiji koja je obuhvatala od oko 11.000 Australijanaca uzrasta od 25 godina i više otkriveno je da se na svakih sat vremena gledanja televizije životni vek smanjio za 22 minuta. Ljudi koji su prosečno dnevno proveli šest sati gledajući TV živeli su pet godina manje od onih koji televiziju uopšte nisu gledali.

- Ovaj učinak se više odnosi na sedenje i neaktivnost nego na gledanje televizije -  kaže dr.

Kaskiari i dodaje:

- Kad sedite više od 30 minuta, telo počinje da odlaže šećer u ćelije, pa je mnogo verovatnije da ćete početi da se gojite. Bez obzira gledate li televiziju ili ste za radnim stolom, ustanite svakih 30 minuta ii prošetajte.

 

Komentari (0)
Loading