Kupila sam KAPUT od 1.000 dinara, a u prodavnici košta više od 10.000: Evo kako sam uspela da "ulovim" kvalitetan odevni komad

Vesti 03.01.2023 19:30 1

Second hand prodavnice, kao i odlazak na buvljak su sve popularniji. Naročito je ovaj vid kupovine dobio na važnosti zbog očuvanja životne sredine, ali se pokazuje i revolt ka brendovima koji koriste metod brze mode.

Kupila sam KAPUT od 1.000 dinara, a u prodavnici košta više od 10.000: Evo kako sam uspela da "ulovim" kvalitetan odevni komad

NajŽena/ Ilustracija/ Pexels/ Privatna arhiva

Brza moda je jedan od najvećih izvora zagađenja na planeti. Problem zagađenja, eksploatacije i konzumerizma raste iz godine u godinu. Masovna produkcija je glavni problem koja dovodi do izrabljivanja jeftine radne snage u fabrikama i ekoloških zagađenja.

Kupovina u second hand radnjama ili na profilima na mrežama ili buvljacima je upravo održiv tip kupovine, a pritom, možete da osetite i ličnu satisfakciju, naročito ako ste našli modnu poslasticu života.

Sećam se da sam pre jedno desetak godina pronašla na jednoj Instagram stranici, koja više nije aktuelna, Gianni Versace sako, duži, crn, sa upečatljivim dugmetom (trenutno nemam fotku da to i dokažem i ako se dobro sećam, koštao je oko 3.000 dinara). E sad, kako utvrditi autentičnost, to je priča za neki drugi dan. Poenta je da ćete pronaći nešto što se niste nadali, a kvalitetno je i vredi, kao što se meni desilo tog 25. decembra na Kalenić pijaci.

Dan je bio sunčan, te ga je vredelo iskoristiti šetnjom po gradu, ali i obilaskom prazničnih marketa kojih je tog vikenda bilo u svakom delu Beograda. Posle preukusne klope pomislila sam kako bi bilo super da brzinski obiđemo Kalenić pijacu, bez ikakve presije i ako ima nečega da se kupi, super, ali i ako nema, isto je tako. Prošetali smo delom gde ima second hand stvari, bilo je starih satova, suđa, obuće, gomile odeće, ali i ploča, tehnike i raznih sitnica.

Kako volim i već godinama obilazim ovakva mesta, znam da ne može uvek da se nađe nešto po ukusu. Posle nekih 20-ak minuta laganog hoda između štandova, kada smo se, tehnički, uputili ka izlazu prolazeći kroz taj red koji nam je ostao, stala sam i gledala u kaput brenda Reserved, blend vune. Pastelno roze, dug kaput do pola lista, mi je ukrao pažnju jer je izgledao potpuno novo. Okrenula sam se i počela da gledam u kakvom je stanju kako bih se pripremila na cenkanje, kako to obično biva. Divna žena, na čijem sam štandu našla sjajan odevni komad, je prišla i pitala da li me nešto interesuje i pitala sam je koliko ceni kaput.

Na moje iznenađenje, odmah je rekla da košta 1.000 dinara na šta sam ja rekla da li ima neku kesu da može da mi ga spakuje. Možda se neko sa mnom ne bi složio što se nisam cenjkala da još spustim cenu, ali obzirom da znam kolika mu je cena u prodavnici, nisam časila ni časa. Jer, da ga ja nisam kupila, brzo bi otišao, u to sam sigurna. Cena u prodavnici je prema njihovom sajtu oko 10.000 dinara. U Velikoj Britaniji je bilo sniženje, te ćete videti i tu cenu, ali kod nas, tolikih sniženja jedva da ima, a svakako je raspordat. Naravno, hemijsko čišćenje se podrazumeva kada su ovakve kupovine u pitanju, a za kaput je bilo 650 dinara, tako da je krajnja cena kaputa 1.650 dinara. I dalje mislim da se isplatilo.

Ako mene pitate, super sam prošla, te ako vas „vozi“, da pronađete ovako neke stvari ili želite da uštedite i pomognete očuvanju okoline, uputite se na pijace, buvljake, second hand radnje ili kupujte na Instagramu iz fotelje jer ima dosta profila koji se trude i pažljivo biraju garderobu koju prodaju po povoljnim cenama.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (1)
Loading
Биљана Тасић
05.01.2023 15:00

Може да буде маркиран колико хоћеш,али теби је велики,пропала си у њему.боље да си купила и кинески,али да је твој број.