Urasle dlačice su neželjen pratilac brijanja: Tri načina kako da ih se rešite

Olja Jelić Vesti 13.07.2023 09:00 0

One su neminovan i neželjen pratilac brijanja...

Brijanje

Shutterstock

Urasle dlačice mogu da izazovu priličnu neprijatnost, posebno ako se nalaze na vidljivom mestu ili u predelu gde je naša koža veoma osetljiva.  Najveći peh je što  pouzdanog recepta za sprečavanje nastanka uraslih dlačica – nema. Možemo ispoštovati sve preporuke, koristiti adekvatne losione i kreme, pa da se crvene mrlje ipak pojave.

U čemu je stvar? Evolutivno gledano, naše malje nisu stvorene za brijanje i uklanjanje, one su tu iz  čiste potrebe. Stoga, htele mi to ili ne, tokom brijanja pokrećemo odbrambene mehanizme folikula.  Ovo ne možete zaista izbeći, ali možete učiniti neprijatne simptome malo podnošljivijim ako sledite ova tri koraka sledeći put kada se budete brijali.

1. Piling

Uklanjanje mrtvih ćelija kože i održavanje glatkoće kože je najvažniji korak u sprečavanju uraslih dlačica, jer na taj način možemo ostaviti folikule otvorene kako bi dlaka imala dovoljno prostora za rast. Slobodno svakodnevno koristite rukavice za tuširanje i njima pažljivo uklanjajte mrtve ćelije kože. Izaberite nežniji piling za osetljivu kožu oko bikini linije!

Piling

Shutterstock

 

 

2. Salicilna kiselina

Ako se urasla dlaka  već razvila, mora se pravilno tretirati, inače će se situacija samo pogoršati. Nakon što nežno masirate bolne izbočine rukavicama ili pilingom pod tušem, osušite kožu peškirom, a zatim ujutru i uveče nanesite kremu na bazi salicilne kiseline – posebno ako je urasla dlaka na licu!

3. Kortizonska mast

Nakon što se salicilna kiselina osuši na našoj koži, možete dopuniti tretman sa malo kortizonske masti koja se dobija bez recepta kako biste smanjili upalu i ublažili oštećenje brijača. Kortizon smanjuje otok i ublažava bol i crvenilo.

Komentari (0)
Loading