Nemojte da vam frizura dodaje godine: Čim napunite 40-u skraćujte kosu - Frizeri i stilisti otkrivaju koja dužina opasno podmlađuje

Slobodanka Ćorić Vesti 07.12.2023 10:05 0

Poznati frizeri i stilisti dali su nekoliko saveta koji će nas podmladiti, ali i objasnili koje greške žene najčešće prave sa kosom i kako da ih poprave

Nemojte da vam frizura dodaje godine: Čim napunite 40-u skraćujte kosu - Frizeri i stilisti otkrivaju koja dužina opasno podmlađuje

EPA

Ne postoji ništa kao dobra frizura. Neprocenjiv je osećaj kada se vratimo iz frizera i oduševimo se kada vidimo ženu koja liči na nas i gleda nas iz ogledala. Nažalost, loša frizura može poljuljati vaše samopouzdanje, ali može dodati i nekoliko godina vašem životu. Dobra vest je da nije potrebno mnogo novca i vremena da se to popravi.

Poznati frizeri i stilisti dali su nekoliko saveta koji će nas podmladiti, ali i objasnili koje greške žene najčešće prave sa kosom i kako da ih poprave.

(Pre)duga kosa

Izgleda da se stilisti slažu da duga kosa može biti problem sa godinama, naravno ne u svakom slučaju. "Preduga kosa će učiniti da žena izgleda starije. Naravno, to je veoma duga kosa", kaže stilista Mič Stoun. Kada kosa pokrije rebra, to će zvanično učiniti da svaka žena izgleda starije, pa preporučuje bezvremenski dugi bob ili dužinu nekoliko centimetara ispod brade. S druge strane, ako volite dugu kosu, još uvek možete da uživate u njoj, samo treba da je drugačije stilizujete.

„Uverite se da ne bude mnogo kraća napred i duža pozadi – jer to izgleda prilično zastarelo“, kaže njujorški stilista Džudi MekGinis, dodajući da je dobro da kosa bude četvrtasta i samo malo kraća napred.


Pogrešna dužina kose

Pronalaženje savršene frizure može potrajati ceo život. Razgovarajte sa svojim frizerom šta najbolje pristaje vašem licu i kosi. Kosa takođe stari i postaje tanja sa godinama. Ako je kosa pogrešne dužine, to može samo naglasiti njeno stanjivanje.

"Ako se volumen vaše kose smanjuje sa godinama, kratka je opcija. Ako ste ceo život imali dugu kosu, možda je vreme da razmislite o lobu", kaže Marisa Vila. Šta god da radite, uverite se da frizura ima nekoliko slojeva i dubinu.

„Klasična frizura koja čini da žene izgledaju starije je obično oblik u kome je sve iste dužine, možda samo nekoliko inča jedno od drugog“, kaže frizer Damijan Santjago. Sve dok kosa izgleda dinamično, dužina kose nije toliko bitna.

 

Uvek ista frizura

Frizerka Džena Mast tvrdi da je jedna od najčešćih grešaka žena što decenijama nose istu frizuru. „Ako imate pedeset godina, velike su šanse da idete u isti salon od svoje 25. godine i volite kako je vaša kosa izgledala 1992. godine kada ste dosta smršali i fotografisali se na venčanju svog rođaka. znači da verovatno već imate tu frizuru godinama. Međutim, realnost je da je moda evoluirala kao i sve ostalo", rekla je ona za List. Stilisti kažu da se moda uvek vraća, ali ipak ima moderniji način šišanja ili oblikovanja iste frizure.

Pažljivo sa bojom

Boja kose koja je previše tamna može dodati još nekoliko godina. "Boja kose treba da odgovara tonu kože. Ako imate svetlu kožu, crna boja kose nije najbolji izbor i uvek je dobro dodati još nekoliko nijansi da biste dali dubinu i veći volumen", kaže Marisa Vila. Slavna stilistkinja Keli Kardenas takođe preporučuje svojim klijentima da se fokusiraju na nijansu kože. „Bez obzira na boju vaše kose, ako budete za nijansu ili dve svetlije ćete izgledati mlađe, a pramenovi mogu biti ključni. Vaš frizer može lepo da naglasi vaše lice svetlijim nijansama“, kaže Keli. Tamnije boje nogu mogu biti preoštre, ali takođe dodaju godine, objašnjava stilista Mič Stoun.
 

Pogrešan šampon

Šampon utiče na kosu, a moguće je čak i da izgleda starije zbog pogrešnog izbora šampona. Pripreme za "normalnu kosu" nisu najbolja opcija kako godine prolaze. „Za lepu kosu treba da koristite prave proizvode. Seda kosa starijih ima jedinstvene karakteristike koje zahtevaju masku jednom nedeljno, a dobro je koristiti šampon koji štiti boju i kosu od visokih temperatura tokom stilizovanja i protiv kovrdžanje", kaže Marisa Vila.

Zdrava kosa

Oštećena kosa uvek izgleda starije nego što jeste, a samim tim i mi izgledamo starije. Važno je održavati prirodni sjaj kose, dobro vodeći računa o vrhovima. Ako primetite oštećene vrhove, vreme je za šišanje. "Ako želite da imate dugu kosu, a vaša kosa jednostavno nije dovoljno zdrava, razmislite o ekstenzijama", preporučuje Marssa Vila. „Kada izgledate dobro, osećate se dobro, a mi izgledamo mlađe ako se osećamo dobro“, nastavlja ona.

Šminka takođe utiče na izgled

Prelepa mladalačka frizura sigurno će učiniti da izgledate mlađe, ali ako pogrešite sa šminkom, taj efekat se poništava. Slavni stilista Mič Stoun kaže da često viđa svoje klijente kako preteruju sa šminkom. "Kada koža počne da stari, nepravilnim nanošenjem šminke možete samo da naglasite bore. Koristite laganu podlogu, a samo malo naglasite oči i usne", savetuje Stoun.

 

 

 

Komentari (0)
Loading