Mlađe generacije izgledaju sve starije: Stručnjaci objasnili zašto je to tako, razlozi leže u ovim navikama

Olja Jelić Vesti 19.01.2024 15:08 0

Stručnjaci objasnili zašto mlađe generacije izgledaju sve starije

kajli đžener

Printscreen/Instagram

Mlađi između 1980. i 1997. godine često izgledaju mlađe od starijih generacija u istoj dobi zbog usvajanja zdravijih prehrambenih navika, bolje nege kože i naprednije šminke. Međutim, ova formula ne primenjuje se na Generaciju Z (rođeni od 1998. do 2012.), koja stari na drugačiji način. Umesto benefita holističkog pristupa zdravlju kože i prehrani, stručnjaci upozoravaju na negativne uticaje cigareta, izloženosti plavoj svetlosti i raznih kozmetičkih zahvata.

Estetski stručnjaci ističu da prekomerna upotreba filera i toksina u mladosti može uzrokovati da mlađi pacijenti izgledaju starije. Milenijalci su prepoznati po holističkom pristupu zdravlju, uključujući zdravu prehranu i vežbanju, što zajedno sa naprednim proizvodima za negu kože pozitivno utiče na njihov izgled.

 

 

Sa druge strane, Generacija Z često koristi proizvode i tehnike nege kože na pogrešan način, što dovodi do preranog starenja. Osim toga, korištenje elektronskih cigareta, izlaganje plavoj svetlosti i razni kozmetički zahvati takođe su faktori koji doprinose starijem izgledu ove generacije u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama, piše Daily Mail.

Večna rasprava

Rasprave na društvenim mrežama po pitanju zašto Generacija Z izgleda starije uključuju i šale o tome kako milenijalci pate od depresije i manje izlaze, čime izbegavaju izloženost suncu i postaju svesniji svog izgleda zbog odrastanja uz društvene mreže. Generacija Z, s druge strane, ima detinjstvo oblikovano društvenim mrežama, što povećava nesigurnost i potrebu za estetskim tretmanima.

Pored botoksa i filera, mlade žene danas često koriste polutrajnu šminku, uključujući iscrtavanje obrva i usana, što može da pridoda starijem izgledu. Porast korišćenja solarijuma među Generacijom Z doprinosi preranom starenju kože i povećava rizik od raka kože. Estetski stručnjaci naglašavaju važnost odabira proizvoda primerenih godinama, ističući da neki tretmani, poput botoksa i retinoida, nisu nužni pre određene dobi.

Različiti okolni uticaji, poput pušenja, konzumacije alkohola, nezaštićenog izlaganja suncu i sedelačkog načina života i loše ishrane doprinose preranom starenju kože. Stoga je važno prilagoditi negu kože i korišćenje proizvoda prema individualnim potrebama i dobi.

BONUS VIDEO:

 

 


 

 

 

Komentari (0)
Loading