Čišćenje lica pre spavanja je obavezno: Evo zašto baš nikad ne bi trebali da zaspite sa šminkom

Olja Jelić Vesti 23.04.2024 21:13 0

Kad je reč o skidanju šminke, jednostavno nema izlike - reč je o neophodnom bjuti ritualu pre spavanja

Koža

Printscreen/Instagram

Nakon napornog dana na poslu, skidanje šminke nije omiljena "aktivnost", no to je deo bjuti rutine koji se ni pod razno ne sme preskočiti, ako želimo imati zdravu, lepu i njegovanu kožu. Iako se na prvu možda čini da je najveći problem taj što ćemo šminkom uprljati jastučnicu, posledice ipak mogu biti puno gore, a biće vidljive upravo na našem licu.

Kako piše MSN, neskidanje šminke s lica može dovesti do začepljenja pora, a dermatolozi kažu kako je to put do bubuljica na licu, pojave akni, isušene kože i iritacije. Naime, dok spavamo, koža koristi to vreme kako bi se oporavila od različitih stresova i uticaja koje "doživljava" tokom dana. Ako na licu ostane sloj šminke, stvara se barijera koja remeti prirodnu eksfolijaciju kože i proces obnavljanja. Kad se čestice šminke spoje s onečišćenjem okoline, smanjuje se količina proizvodnje kolagena, što može dovesti do pojave sitnih linija i preuranjenih znakova starenja, tvrde dermatolozi.

Nega kože

Shutterstock

 

Spavanje sa šminkom može oštetiti najosetljiviji dio lica, okoloočno područje. Naime, može doći do infekcije, crvenila i oštećenja rožnjače zbog čestica šminke koje dolaze u kontakt sa površinom oka. Budući da je područje oko očiju izrazito osetljivo, nužno je skinuti maskaru, ajlajner za oči i senku te biti siguran da na očima nema ostataka sitnih čestica šminke. 

Nakon skidanja šminke, lice treba umiti čistačem lica jer je to jedini način da budemo sigurni da smo skinuli šminku. Za one sa masnijom kožom, dermatolozi preporučuju penu za skidanje šminke i vlažne maramice, dok je za osobe s osetljivom kožom bolji izbor gel-čistač. 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)
Loading