Legenda kaže da je ovaj grad u Srbiji dobio ime zbog STRADANJA JEDNE ANKE: Bila je prava lepotica, ali se njen život završio tragedijom

M. G. Vesti 10.02.2022 14:39 0

Gradsko naselje u Južno-banatskom okrugu poznato je po prirodnim lepotama i atrakcijama koje privlače veliki broj ljudi.

Legenda kaže da je ovaj grad u Srbiji dobio ime zbog STRADANJA JEDNE ANKE: Bila je prava lepotica, ali se njen život završio tragedijom

Shutterstock

Tek nešto manje od 50 kilometara deli Novi Sad i Bačku Palanku. Za ovaj grad se vezuje legenda, kako je nastao. Naziv Palanka, koji je ranije bio u upotrebi, može se povezati sa devojkom po imenu Anka.

Iako je samo legenda, ona kaže da je Anka bila prava lepotica i da su se mnogi momci borili za to da osvoje njenu ljubav. Nije baš najjasnije kako, ali legenda navodi da je Anka stradala. Ne zna se da li je to bilo tokom sukoba dvojice momaka oko njene ljubavi ili na neki drugi način. Ipak, među narodom se pročulo da je "pala Anka" i tako je nastao naziv Palanka.

Prema zvaničnim podacima, prvo pominjanje naziva Palanka zabeleženo je krajem 16. veka, dok postoje podaci o tome da su naselja na tom području nastala pet vekova ranije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danka (@danka021)

 

Početkom 20. veka, na području današnje Bačke Palanke postojala su tri naselja nazvana Stara Palanka, Nova Palanka i Nemačka Palanka. Vek pre toga, današnja Bačka Palanka beleži značajan razvoj ne samo privrede, nego i brojnih ustanova.

U periodu pre početka Drugog svetskog rata na tom području funkcionišu opštine Stara Palanka, Nova Palanka i Bačka Palanka. Po završetku rata, a nakon donošenja Zakona o agrarnoj reformi, započinje naseljavanje i ovog područja u Vojvodini. Iako postoje podaci da su kolonisti iz Bihaća, Drvara, Bosanskog Petrovca, Cazina i Bosanskog Grahova prilično teško uspevali da se nose sa novom sredinom, starosedeoci su se na različite načine trudili da im olakšaju period privikavanja na nove uslove života. Čini se da su u tome uspeli.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 👨 Marko (@bosonogicovek)

 

Sve to su i pokazali na delu 1965. godine. Leta te godine je više od tri meseca, tačnije 106 dana Dunav plavio i to područje. Iako su brane na više mesta probijene, solidarnost ljudi je odnela pobedu u borbi protiv sila prirode.

Natpis na nasipu, koji je tada izgrađen nadomak grada svedoči i danas tome:

"Velika je tvoja snaga Dunave. To si nam pokazao 1965. godine, ali još je veća snaga ljudske solidarnosti, koja te je ukrotila."

Komentari (0)
Loading