U srpskim domaćinstvima se pojavljuju MIŠEVI i PACOVI: Evo ISTINITE medote kako da se ZAUVEK rešite štetnih GLODARA

Vesti 09.06.2022 19:40 1

Isprobane i istinite metode za sprečavanje najezde štetnih glodara

U srpskim domaćinstvima se pojavljuju MIŠEVI i PACOVI: Evo ISTINITE medote kako da se ZAUVEK rešite štetnih GLODARA

Shutterstock

 

Dobra vest je da postoje isprobane i istinite metode za sprečavanje najezde miševa i pacova. Naučite kako ukloniti ove štetne glodare iz svog doma i sprečiti ih da se vrate.

1.  RED U KUĆI, MIR U GLAVI

Uklonite gomile krhotina, nereda i smeća iz svog dvorišta. Uredite spoljašnjost svog doma uklanjanjem gomila ostataka ili posebno onih u blizini kuće. Držite svo smeće u pokrivenim kantama. Kante obavezno da budu metalne ili od čvrstog materijala, da štetočine ne bi mogle da prodru, i uvek zatvorene. Držate ogrevna drva dalje od kuće - po mogućstvu na nekoj visini, jer glodari tu mogu da se skupljaju

2.  UKLONITE IZVORE HRANE IZ VAŠEG DVORIŠTA

Dvorišta i voćnjaci mogu biti raj za štetne glodare. Ako imate voćke, redovno uklanjajte otpale plodove sa zemlje. Drvo održavajte, orezujte i gledajte da bude dovoljno udaljeno od kuće, jer to može da bude mesto gde će se pacovi i miševi sakriti od ostalih predatora. Takođe, pacovi umeju da skoče sa grane na krov, ukoliko je dovoljno blizu.

3.  VEŽBAJTE ČISTOĆU U SVOM DOMU

Ako miševi i pacovi nemaju hranu i vodu, sigurno im vaš dom neće biti interesantan. Ne ostavljajte hranu u i oko vašeg doma. Uverite se da su kante za smeće i hrana za kućne ljubimce bezbedno smešteni. Ukoliko ne osete mrvice i miris hrane, neće imati šta da traže kod vas. Ostatke obroka držite u posudama sa vakumskim zatvaračem. Redovno usisavajte i izbacujte smeće. Ostava, špajz i podrum, glavna su meta pacova. Držite tavane i prostore dobro provetrenim i suvim. Uklonite sva mesta vlage, uključujući cevi koje cure i začepljene odvode koji pružaju savršeno mesto za razmnožavanje štetočina.

5. ZATVORITE SVE OTVORE I PUKOTINE

Zatvorite sve rupe na spoljnoj strani pomoću preporučenih materijala za zaštitu od glodara. Proverite vrata, prozore i otvore.

Posebnu pažnju posvetite na:

kanalizacione, toplotne i vodovodne cevi, koje glodari koriste kao put do unutrašnjosti ljudskih staništa.

Otvore zatvorite koristeći čvrste materijale koje štetočine ne mogu da izgrizu- čeličnu vunu, malter ili njihovu kombinaciju - nikako ne pur penom.

Pregledajte Vaš dimnjak i otvore za dimnjake.

6. DOVEDITE NOVOG PRIJATELJA

Ne kaže se slučajno "Kad mačke nema, miševi kolo vode". Mačke su odlično sredstvo za sprečavanje glodara u dvorištu. Mačka ne mora biti poslušna da bi oterala miševe i pacove. Sam njihov miris ponekad služi kao odvraćanje.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Pera Detlic
10.06.2022 06:55

Tesko ih je istrebiti toliko se brzo kote.Zvao sam Eko End pa Eko Kliner bacali su mamce trovali su ih ali oni dolaze pa dolaze.