SIROČIĆI SA TITANIKA: Pod lažnim imenom su dospeli na legendarni brod i ostali upisani u ISTORIJU kao Luis i Lola, jedina deca koja su PREŽIVELA ovu katastrofu

K.Ć. Vesti 05.07.2022 14:00 0

Mišel je doživeo duboku starost, preminuo je sa 92 godine kao poslednji čovek koji je preživeo katastrofu Titanika. On i njegov brat ušli su u istoriju kao Lojus i Lola - jedina deca koja su preživela tragediju bez roditelja

SIROČIĆI SA TITANIKA: Pod lažnim imenom su dospeli na legendarni brod i ostali upisani u ISTORIJU kao Luis i Lola, jedina deca koja su PREŽIVELA ovu katastrofu

Profimedia

Podsećamo vas na priču o braći čije su fotografije u proleće 1912. godine kružile u svim američkim medijima.

Titanik je poznati britanski prekookeanski brod koji je krenuo na svoje prvo putovanje od Sautemptona do Njujorka 10. aprila 1912. godine. Hvaljen je kao nepotopiv - međutim, nakon što je udario u santu leda, potonuo je u roku od tri sata. Titanik je trajno ušao u istoriju, oko njega su se nizale mnoge legende, a bio je i inspiracija mnogim stvaraocima. U katastrofi je poginulo 1. 502 ljudi. a 711 je spašeno - nekoliko pasa je takođe spaseno sa ukletog broda. Jednog od njih je vlasnik umotao u ćebe da bi ljudi mislili da je to njegova beba.

Među preživelima su bili i Mišel (4) i Edmond (2) koji su u istoriju ušli kao Luis i Lola. „Lola” jer je otac dece kupio karte za decu pod lažnim imenima. Čovek je želeo da odvede decu u Ameriku bez znanja svoje bivše žene. Uzeo ih je od kuće tokom uskršnjeg vikenda .

U Nici, u Francuskoj, Marsel Navratil je gubila razum, ne sluteći šta se dogodilo njenim sinovima. Posle 1,5 meseca prepoznala je njihova lica na naslovnoj strani jednog od časopisa.

Siročad sa Titanika

Nakon potonuća Titanika, dečaci su postali poznati kao jedina deca koja su preživela tragediju bez roditelja .

„U trenutku nesreće, njihov otac Mišel Navratil probudio je dečake u kabini, obukao ih u najtopliju odeću i spakovao u čamac za spasavanje. Znajući da će poginuti, šapnuo je starijem sinu da kaže svojoj majka da ju je oduvek voleo i da je još uvek voli .

SIROČIĆI SA TITANIKA: Pod lažnim imenom su dospeli na legendarni brod i ostali upisani u ISTORIJU kao Luis i Lola, jedina deca koja su PREŽIVELA ovu katastrofu

Profimedia

 

Kada je njihova fotografija izašla u štampi, majka ih je prepoznala.

Međutim, pre nego što su dečaci došli do svoje majke, američka štampa je počela da piše o njihovoj sudbini . U čamcu za spasavanje o njima se brinula 22-godišnja Meri Keli iz Kaslpolarda u Irskoj. Svi pokušaji komunikacije sa dečacima su propali. Deca nisu znala engleski. Tek kada je stariji dečak rekao da se zove Luis, brzo se prepoznalo da su deca iz Francuske.

Svi su se nadali da će porodica sačekati dečake u Njujorku. Ali niko nije došao po njih, pa je 22-godišnjakinja dečake odvela kući, dok su vlasti mahnito počele da traže rođake. Čak je i francuski konzul pokušao da razgovara sa decom, ali je jedini odgovor koji je čuo od dečaka bio „Da“ (francuski „Oui“).

Kao rezultat potrage, stanovnik Ajove se nadao da su "Siročad Titanika" njegova rođena deca . Istina je, međutim, bila drugačija. Na licu mesta je saznao da njegova supruga i deca nisu preživeli potop.

Novine su dečake od početka nazivale „Lojus i Lola“ – verovalo se da je to ime mlađeg dečaka, pošto ga je stariji brat zvao „Lolo“.

Majka dečaka kada je videla novine odmah je prepoznala svoju decu i odmah krenula na put u Ameriku. Kako se ispostavilo, Mišel Navratil, otac dečaka, rezervisao je karte pod imenom Louis Hoffman. U stvari, takav čovek nikada nije bio na Titaniku . Ulaznice na tuđe ime pronađene su na u džepu beživotnog tela njihovog oca. Koristio je lažno ime kako bi izbegao da ga pronađe francuska policija u slučaju da njegova supruga prijavi nestanak dečaka. Sinovi su na njegovoj karti bili navedeni kao „dvoje dece”.

Iz tog razloga, stariji dečak je rekao da se zove Luis. Isto ime kao i njegov otac. Samo njihovo zajedničko ime je bilo Mišel, a ne Luis. Neposredno pre nego što je sinove stavio u čamac, otac je šapnuo starijem od njih:

SIROČIĆI SA TITANIKA: Pod lažnim imenom su dospeli na legendarni brod i ostali upisani u ISTORIJU kao Luis i Lola, jedina deca koja su PREŽIVELA ovu katastrofu

Profimedia

 

"Kada tvoja majka dođe po tebe, što će svakako učiniti, reci joj da sam je mnogo voleo i da je još uvek volim. Reci joj da sam očekivao da će i ona doći u Ameriku da bismo svi zajedno živeli srećno."

Ovo su bile njegove poslednje reči.

Nakon povratka u Francusku, Marsel i njena deca postali su zvezde štampe. Siročad sa Titanika, "Vaifs of the Deep" srećno su se vratila kući. Srećan kraj na kraju strašne tragedije .

Dečaci su bili premladi da bi zaista razumeli šta se dogodilo. Godinama kasnije, prisećali su se da su bili samo zbunjeni zašto ih je tata stavio u taj mali čamac - i zašto nije krenuo sa njima.

Mali Edmond (imao samo dve godine u vreme potopa Titanika) borio se tokom Drugog svetskog rata kasnije. Bio je zarobljen, ali je uspeo da pobegne. Međutim, ostali su mu zdravstveni problemi koji su doprineli njegovoj preranoj smrti. Preminuo je u 43. godini.

Mišel Jr. je doživeo je duboku starost, sa 92 godine je preminuo kao poslednji čovek koji je preživeo katastrofu . Tokom svog života učestvovao je u mnogim događajima vezanim za preživele. U jednom od intervjua priznao je da je tek kada je i sam postao otac shvatio šta njegov otac mora da uradi.

Mišel Navratil, bio je profesor filozofije, njegova ćerka je napisala knjigu o njegovoj životnoj priči. Živeo je do 92. godine i bio je poslednji čovek koji je preživeo Titanik.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading