Na nadgrobnom SPOMENIKU stoji da je umro sa 148 godina: Kad ČUJETE čime se bavio, sve će vam biti JASNO

Vesti 13.09.2022 16:00 0

Englez je postao lokalna legenda u okolini Londona zbog navodnog pripremanja eliksira za dugovečnost, a postoje teze da je njegov nadgrobni spomenik nekoliko puta obnavljan

Na nadgrobnom SPOMENIKU stoji da je umro sa 148 godina: Kad ČUJETE čime se bavio, sve će vam biti JASNO

Shutterstock

Zanimljiv nadgrobni spomenik može da se pronađe na groblju u Hertfordširu u Engleskoj. Na njemu piše „U znak sećanja na Vilijama Mida, doktora medicine koji je napustio ovaj život 28. oktobra 1652. godine, star 148 godina, 9 meseci, 3 nedelje i 4 dana. Sve ovo možda deluje čudno, dok ne čujete celu priču.


Eliksir za dugovečnost

Tokom svog života, Mid je navodno pravio lekove koji su se prodavali u nekoliko prodavnica. Među ovim kućnim lekovima bio je i eliksir za dug život, koji je izgleda bio veoma efikasan za Mid. Njegov nadgrobni spomenik se nalazi na groblju u Varu, gradu koji se nalazi 24 kilometra izvan Londona.


Naime, tamo je Mid postao svojevrsna lokalna legenda čija tajna dugog života zapravo ima više veze sa marketingom nego sa revolucionarnom medicinom. Sa 148 godina, 9 meseci, 3 nedelje i 4 dana, Mid bi se rodio u januaru 1504, HertsLive, samo nekoliko godina prije imenovanja Henrika VIII.


Da li je sve samo dobar marketing?

Do 2022. niko u evidenciji nije doživeo 148 godina, a očekivani životni vek u vreme Midove smrti bio je 30 do 40 godina. Pa kako je to uradio? Priča kaže da je nakon njegove smrti, Midova žena videla priliku da upiše tekst na njegov nadgrobni spomenik. Ima li boljeg načina da prodate eliksir za dug život nego da se pohvalite da je njegov tvorac živeo vek i po?

Na nadgrobnom SPOMENIKU stoji da je umro sa 148 godina: Kad ČUJETE čime se bavio, sve će vam biti JASNO

Shutterstock

 

U knjizi koja sadrži sva spominjanja Hertfordshirea, iz časopisa "The Gentleman's Magazine" između 1731.-1800., unos pod naslovom “The Mead Family Of Ware” ukazuje na to da je spisateljeva istraga otkrila da je natpis na nadgrobnoj ploči bio obnovljen. Izvorna ploča, očito toliko izlizana od vremena da se ne može čitati, umesto toga je premeštena na stepenište severnih vrata crkve.


"Dr. Mead's Patent Medicines"

Članak takođe naglašava činjenicu da je Mid verovatno bio povezan sa „Dr. Mead's Patent Medicines", lekovima koje su prodavali hemičari u ulici Vare's High Street u 19. veku, i da to može da objasni očiglednu restauraciju njegovog nadgrobnog spomenika jer je i dalje korišćen kao reklama za njegove preparate za dugovečnost.

Prema crkvenim zapisima, ponovo ga je isekao u januaru 1797. klesar iz Hertforda po imenu Dejvid Kok. Da li je jedinstveni pristup marketingu bio posthumni zahtev misterioznog dr Mida ili genijalan poslovni potez njegove supruge i budućih hemičara, teško je sa sigurnošću utvrditi, ali svakako predstavlja jednu neverovatnu pri;u i jo[ neverovatniju nadgrobnu ploču.
 

Komentari (0)
Loading