Ona je bukvalno VIKIPEDIJA: Ova mlada NAUČNICA je napisala preko 1.750 biografija žena koje su svetu dale SVE, i sačuvala ih od zaborava

K.Ć. Vesti 19.10.2022 19:22 0

Britanska fizičarka Džesika Vejd odlučila je da oda počast ženama koje su dale ogroman doprinos razvoju nauke, čija imena nisu bila poznata široj javnosti

Ona je bukvalno VIKIPEDIJA: Ova mlada NAUČNICA je napisala preko 1.750 biografija žena koje su svetu dale SVE, i sačuvala ih od zaborava

Printscreen/Instagram

Ova 33-godišnjakinja je na Vikipediji dodala preko 1750 biografija žena naučnica. Nada se da će više devojaka podstaći da studiraju nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku i da nastave da rade u struci.

Džesika Vejd je postala poznata kada je sa dvadeset godina počela da piše biografije žena i naučnica na Vikipediji koje nikada nisu prepoznali drugi naučnici i javnost. U godinama koje su usledile, Vejd je sve više govorila i pisala o nejednakostima u nauci. Osvojila je i brojne nagrade i medalje za svoja dostignuća (nedavno je dobila prestižnu medalju Britanske imperije), a citira je i sam Džimi Vels, osnivač Vikipedije.

Međutim, nisu svi bili zadovoljni onim što je radila Džesika Vejd. Nekoliko njenih unosa su drugi Vikimedijanci izbrisali, kako se nazivaju najuticajniji saradnici i urednici. Prema njihovim rečima, žene o kojima je pisala nisu bile toliko poznate.

Vejd se složila sa njima, dodajući da je to problem: trebalo bi da budu poznatije.

Jedan od prvih njenih zapisa bio je o matematičarki po imenu Gledis Vest, rođenoj u Virdžiniji 1930. godine, koja je radila za američku vladu i bavila se ranim proračunima koji su postali osnova GPS tehnologije.

Drugi primer je bila Klarisa Felps. Vejd je saznala za mladog afroameričkog nuklearnog hemičara i napisala biografiju na Vikipediji opisujući njen rad u timu u Nacionalnoj laboratoriji Oak Ridž koji je otkrio novi element u periodnom sistemu. Felpsov unos je dugo bio neprihvatljiv od strane Vikimedijanaca, ali Vejd ga je isto tako žestoko branila. Na kraju je pobedila, a biografija hemičara je otišla na Vikipediju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tré Magazine (@thetremag)

Džesika Vejd nastavlja svoje napore da obavesti svet o sledećim ženama naučnicima i želi da sledeća generacija žena dobije podršku koja im je potrebna.

"Ljudi pretpostavljaju da devojke ne biraju nauku jer ih niko ne inspiriše", rekla je ona u nedavnom intervjuu. "Devojke su već zainteresovane za učenje."

"Moramo povećati udeo žena koje ostaju u nauci"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jess Wade (@jessjess1988)

Žene čine samo četvrtinu svih zaposlenih u STEM kompanijama (u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i učenja matematike). Izveštaj „Gender Gap po polsku 2020“ jasno pokazuje da uprkos odgovarajućem obrazovanju postoji ogromna nedovoljna zastupljenost žena u ovim profesijama. Predstavnici Žene u nauci u Nencki (VISAN) , neprofitnoj organizaciji koja radi na ravnopravnosti i podržava žene u nauci, napominju da „put ravnopravne zastupljenosti žena i muškaraca u nauci zahteva sistemske promene. Da bi ovaj proces bio uspešan, širok konsenzus i podršku velikog dela akademske zajednice, od kojih su danas velika većina muškaraca."

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading