Niko ne veruje ni da su u KRVNOM srodstvu: Ove JEDNOJAJČANE bliznakinje su toliko različite, da su ušle u GINISOVU knjigu rekorda

Vesti 18.11.2022 14:56 0

Sijena je visoka 132 centimetra, a Sijera 170 cm.

Niko ne veruje ni da su u KRVNOM srodstvu: Ove JEDNOJAJČANE bliznakinje su toliko različite, da su ušle u GINISOVU knjigu rekorda

Printscreen/Youtube

Sijena i Sijera Bernal su 23-godišnje jednojajčane bliznakinje iz Tombala, SAD, koje su šokirale doktore kada su došle na svet, jer je Sijena rođena sa oblikom primordijalnog patuljastog rasta koji je toliko neuobičajen da tek treba da bude zvanično klasifikovan. To je genetski poremećaj koji dovodi do nepravilnosti u rastu, od fetalnog stadijuma do odraslog doba.

Niko ne veruje ni da su u KRVNOM srodstvu: Ove JEDNOJAJČANE bliznakinje su toliko različite, da su ušle u GINISOVU knjigu rekorda

Printscreen/Youtube

 

– Šansa da se neko od jednojajčanih blizanaca rodi sa primordijalnom patuljastošću je praktično nečuvena. Možda ste upoznati sa najčešćim tipovima blizanaca, dvojajčanim i jednojajčanim, ali da li ste ikada čuli za neskladne blizance?

Dvadesettrogodišnje sestre Sijena Bernal i Sijera Bernal iz Tombola, Teksas, SAD, su jednojajčane bliznakinje koje drže rekord kada je neskladnost u pitanju – objasnili su u Ginisovoj knjizi rekorda.

- Nepodudarnost rasta blizanaca je termin koji se koristi u akušerskom snimanju da opiše značajnu razliku u veličini ili težini između dva fetusa blizanačke trudnoće. Da bi se klasifikovala kao nesklad rasta, procenjena težina fetusa manjeg blizanca mora da bude ispod 10. percentila. Sijena i Sijera su jedine poznate identične bliznakinje sa ovom razlikom, što Sijenu čini prvom bliznakinjom sa primordijalnim patuljastim rastom, objasnili su oni.

DOKTORI U POČETKU NISU ZNALI ZAŠTO JE PUNO MANJA

- Kada se Sijena rodila, bila je skoro šest nedelja iza sestre u razvoju. Sijera je imala 1,95 kilograma, a Sijena 0,65 - prisetila se njihova majka Krisi Bernal. Takođe je opisala kako se osećala kada je saznala da nosi blizance, samo šest nedelja pre njihovog rođenja. - Doktori su mi rekli: "Znači imate blizance, ali morate brzo da prebolite jer moramo da pričamo o drugoj bebi". Dakle, morala sam vrlo brzo da upijem te informacije i onda jednostavno pređem pravo na temu o njoj, zašto je tako mala – nastavila je. Krisi je rekla da su lekari znali da Sijena ima Dendi-Vokerov sindrom pre nego što se rodila jer su mogli da vide da joj nedostaje deo mozga. Pored toga, primetili su da je mnogo manja od prve sestre.


- Patuljasti rast nije nešto na šta su sumnjali, valjda zato što je još uvek bila proporcionalna - rekla je Krisi i napomenula da je morala da se potrudi da otkrije stanje njenog deteta. - Stalno su govorili da je to neuspeh u napredovanju, što je samo generički izraz koji koriste kada nisu sigurni šta se dešava. U jednom trenutku, Sijena je čak bila intubirana pomoću sonde za hranjenje jer su mislili da ne dobija dovoljno hrane.

Tek kada je imala oko šest godina otkrili smo šta se deešava zahvaljujući gostujućem genetičaru iz Belgije koji je došao i rekao: „Oh, znam šta je. Evo testova koje treba da uradite i oni će to potvrditi'. Utvrđeno je da Sijena ima primordijalni patuljastost, oblik patuljastosti koji rezultira manjom veličinom tela i drugim abnormalnostima rasta. U svetu ima manje od 200 ljudi sa dijagnozom primordijalnog patuljastog tipa, a Sijenin tip je nepoznat – objasnila je ova majka.
 

Sijera je izjavila da se više oseća kao starija sestra, a ne kao bliznakinja. S obzirom na njihov različit izgled, njih dve imaju potpuno različite živote, ali i interesovanja.

Sijena kaže da joj je sestra oduvek bila najveća podrška i da ne zna gde bi bila bez nje. - Pomogla mi je da se izborim sa svojim emocijama i da ih kontrolišem. Kada sam bila mlađa, moje emocije bi eksplodirale jer nisam znala kako da ih kontrolišem, ali kako sam rasla naučila sam kako da kontrolišem svoj bes - priznala je Sijena. Inače, Sijera je ambiciozna kantri pevačica. Kaže da njena sestra nije samo oblikovala njen pogled na svet, već je uticala i na njenu muziku.
 

Komentari (0)
Loading