Savet za sve buduće MAJKE: Evo kada i kako pravilno oprati odeću za novorođenče

K.Ć. Vesti 18.12.2022 20:30 0

Pre nego što vaša beba dođe na svet, uverite se da je njena prva odeća spremna za nošenje

trudnica

Shutterstock

Pranje prve odeće je jedna od stvari o kojima svaka mama razmišlja. Spakujemo ih u bolničku torbu i stavljamo u fioke ili ormariće kako bi bile spremne za rođenje bebe. Ipak, da li je potrebno slediti savete naših majki i „iskuvati” odeću, ili je možda bolje peglati nakon pranja? I na kraju, koje proizvode je najbolje koristiti za njihovo pranje?

1. Operite svu odeću bez izuzetka

Novorođenče ima izuzetno osetljivu i delikatnu kožu, nije naviknuta na alergene, boje i hemikalije. Nažalost, čak ni kvalitetna odeća ne garantuje da u kontaktu sa njom neće izazvati alergijsku reakciju ili iritaciju kod bebe. Dakle, treba oprati sve stvari koje će završiti u ormaru vašeg deteta, bez obzira da li su nove ili polovne. Pripremite odeću najmanje mesec dana unapred (i najbolje u veličinama do 3 meseca starosti) kako biste se u potpunosti posvetili neprocenjivim zajedničkim trenucima kada se vaša beba rodi.

2. Izaberite sigurne deterdžente

Pranje prve odeće u istom deterdžentu koji već dugo koristite možda nije najbolja ideja. Uverite se da su proizvodi za negu beba bezbedni od prvih dana života. To su, na primer, mleka, kapsule ili omekšivači čije su formule dermatološki ispitane, potpuno hipoalergene i imaju pozitivno mišljenje Instituta za majku i dete. 

3. Ne morate da perete na veoma visokoj temperaturi

Pretpostavlja se da je odeću za bebe pre upotrebe najbolje pariti ili prokuvati ili je prati na 90 stepeni Celzijusa. Međutim, većina tkanina nije dizajnirana za pranje na tako visokoj temperaturi. Odeća se stoga može skupiti ili jednostavno uništiti. Pratite uputstva na etiketi i izbeći ćete neprijatne posledice. Većina bakterija i mikroorganizama umire već na 60 stepeni, ali čak i pranje na 40 stepeni Celzijusa može biti efikasno u kombinaciji sa dobrim i sigurnim deterdžentom. Posle pranja, osušite i peglajte odeću ili je stavite u mašinu za sušenje veša. Peglanje ili sušenje dodatno će omekšati i dezinfikovati materijale koji će doći u kontakt sa kožom novorođenčeta. Ako koristite mašinu za sušenje veša, samo ne zaboravite da podesite pravi program sušenja za osetljive predmete.

4. Perite odeću vaše bebe odvojeno do 1 godine.

Ako imate vremena i mogućnosti, posebno operite odeću vaše bebe. Odvojite odeću, pripremite je pre nego što je stavite u mašinu za pranje veša (npr. džempere zakopčane dugmadima ili rajsferšlusima okrenite naopako da ne oštetite elemente, čarape stavite u posebnu kesu da se ne izgube) i koristite odgovarajuće proizvode za negu odeće od prvog dana života. Odeću deteta vredi prati odvojeno od odeće ostatka porodice do 1 godine. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading