Savet Vladete Jerotića: Kako da prepoznate da li vam je neko iskren prijatelj ili je licemer?

Vesti 27.09.2023 13:31 0

Kada tražimo prijatelje, često nam je važno da imamo slična interesovanja, da su dobri ljudi, da imamo zajedničke vizije, da je to neko na koga možemo da se oslonimo. Ali šta se desi kada nam prijatelj ukaže na grešku?

Vladeta Jerotić

Printscreen/Youtube

Naš poznati psihijatar, filozof, teolog i pisac Vladeta Jerotić (1924-2018) je govorio:

- Tražite ljude koji će vas pravedno kritikovati i koji će vam reći nešto što će vas trgnuti i vi ćete reći "Hvala", "U pravu si, gledaću kako da se popravim."

U ovome se može skrivati i test prijateljstva, prenosi Stil. Pravi prijatelj je iskren, to je odnos gde nema maski i pretvaranja, pa nas legendarni Jerotić podseća:

- Mi ne volimo protivnike da slušamo. Od neprijatelja učimo, a ne od prijatelja. Pa ko ti je prijatelj? Prijatelj ti je onaj koji ti kaže, nasamo: "Šta ti je bilo juče da si ono rekao? Šta ti je bilo da si ono uradio?" Ovaj prijatelj drugi malo razmisli, pa kaže: "U pravu si, dragi moj. Hvala ti beskrajno." A ako je samo bio lažni prijatelj, reći će: "I ti meni to da kažeš! Ti više nisi od danas moj prijatelj." Eto vam test za prijateljstvo. Čujte od prijatelja, ako se usudio da vam kaže. Boji se prijatelj da vam kaže istinu neku u oči. Boji se da će izgubiti prijatelja. Pa onda ćemo od neprijatelja čuti neku istinu o sebi. Naravno, jednim delom, jer i oni preteruju. Razume se - zaključio je.

Komentari (0)
Loading