Većina roditelja ovo ne prepoznaje: Neobičan znak da vam je dete natprosečno inteligentno

Slobodanka Ćorić Vesti 11.10.2023 09:55 0

Iako znaci kao što su velika radoznalost, odlične ocene, rano čitanje i dobro pamćenje mogu biti neki od glavnih znakova natprosečne inteligencije kod deteta, postoje i neki suptilniji simptomi

napuštena deca

Shutterstock

Svi roditelji žele da im deca odrastaju u srećne, uspešne i pametne ljude. Kako objašnjavaju stručnjaci, roditelji se često pitaju koliko je njihovo dete inteligentno i kako da prepoznaju da li su na neki način darovitiji od svojih vršnjaka.

Iako znaci kao što su velika radoznalost, odlične ocene, rano čitanje i dobro pamćenje mogu biti neki od glavnih znakova natprosečne inteligencije kod deteta, postoje i neki suptilniji simptomi koje velika većina roditelja ne zna da prepozna.

Jedan od ovih znakova je teškoća u slaganju sa drugom decom. Iako na prvi pogled zvuči kontradiktorno, stručnjaci kažu da za natprosečno inteligentno dete može biti veoma frustrirajuće druženje sa vršnjacima jer često ne može da shvati zašto druga deca ne mogu da ga prate, prenosi Index.

Takođe, brojna istraživanja na ovu temu otkrila su da darovita deca znaju da budu osetljivija od svojih vršnjaka, pa se lakše uznemire ili rastuže kada ih vršnjaci izostave iz određene aktivnosti ili ih kojim slučajem zadirkuju.


Komentari (0)
Loading