ZAMESITE ZA SREĆU Vasilica - Obavezan kolač za Mali Božić, priprema se na tri načina

Slobodanka Čorić Vesti 14.01.2024 07:32 0

Mogu biti slatke ili slane u zavisnosti od običaja, a dele se sa ukućanima i komšijama, kako bi bili složni

vasilica

Printscreen

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Vasilice od lisnatog testa

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 3 dl mleka
  • 250 g margarina
  • med za premazivanje

Priprema:

Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo.

Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta.

Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin.

Razvite konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C.

Služite tople i prelivene medom.

Vojvođanske vasilice sa medom

Sastojci:

  • 800 gr brašna
  • 200 g masti
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • mlaka voda
  • med

Priprema:

Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte.

Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom.

Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.

U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

Vasilica od projinog brašna

Sastojci:

  • 3 šoljice projinog brašna
  • 3 šoljice pšeničnog brašna
  • 3 jaja
  • 2 šoljice ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • kašičica soli
  • 3 šoljice kisele vode

Priprema:

Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo.

Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

Komentari (0)
Loading