Dete besni, neće da se kupa? Stručnjaci navode sve loše navike koje deca nauče od roditelja

Vesti 04.04.2024 17:59 0

Deca od roditelja uče sve, pa tako usvajaju i loše navike. Ovo su neke od najpoznatijih.

dete

Shutterstock

Većinu navika deca steknu u ranom detinjstvu, i to gledajući svoje roditelje koje oponašaju. Upravo zbog toga, stručnjaci naglašavaju da je važno da roditelji paze kako se izražavaju i ponašaju kada su s decom. Neke od najčešći loših navika koje deca usvoje od roditelja su:

Loša organizacija

Deca oponašaju roditelje od malih nogu. Ako jedan od roditelja stalno baca odeću na pod i ne sklanja je na mesto, i dete će to nesvesno početi da radi. Ako ima odmalena ne pokažete kako da budu uredni i šta to znači, loša organizacija može da ih prati celog života, i u to u svim oblastima, a ne samo kroz neurednu sobu.

Nehigijena

Ako roditelji ne peru zube pre odlaska na spavanje, deca će slediti njihov primer i imati loše oralno zdravljem kasnije u životu. Redovno tuširanje, pranje kose, menjanje donjeg veša i nega kože navike su koje decu treba da nauče roditelji i pokažu im to svojim primerom, piše „Times of India“.

dete

Shutterstock

 

Psovanje i vređanje

U mnogim situacijama kada deca psuju ili vređaju nekoga, to su najčešće čuli od roditelja. Deca brzo i lako usvajaju sve oko sebe, pa tako i ružne reči. Zato roditelji treba da paze kako se izražavaju pred decom od njihovih najranijih godina.

Izlivi besa

Nije retkost videti dete kako besni u prodavnici jer mu roditelji nisu nešto kupili. Ovu naviku deca mogu da nauče tako što vide da jedan od roditelja prisiljava drugog da nešto obavi, a kasnije to ponašanje dete pokušava da kopira i vidi da li će mu se ispuniti želja.

Udaranje drugih ljudi

Mnoga deca su bar jednom udarila drugo dete, ali kod onih koji to često rade uzrok može biti ponašanje roditelja. Ako roditelji, fizički ili verbalno kažnjavaju decu posle lošeg ponašanja, mogu da postignu usprotan efekat od onoga koji roditelji žele. Fizičko kažnjavanje pokazuje deci da je u redu udariti nekoga ko je pogrešio.

Komentari (0)
Loading