Ivana Milošević je najbolja nastavnica engleskog na svetu: Ona je prva Srpkinja koja je dobila ovo priznanje!

Vesti 27.04.2024 20:00 0

Bila sam iznenađena, ali istovremeno i vrlo ponosna na to što su se moj rad i trud prepoznali kao izuzetni

Ivana

Alo! Vladimir Marković

Za svaku titulu potrebni su izvestan trud i zalaganje. To najbolje zna profesorka Ivana Milošević, zaposlena u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, kojoj je u Americi ove godine uručena prestižna titula najbolje nastavnice engleskog jezika na svetu. Ivana je ovom prilikom podelila detalje o priznanju i svojoj ljubavi prema jeziku.

Za najuspešniju nastavnicu među liderima prosvetnog esnafa predložila ju je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Priznanje joj je uručeno na Floridi u SAD, gde je prisustvovalo više od 5.000 nastavnika engleskog jezika iz svih krajeva sveta.

Ivana

Privatna arhiva/Ivana Milošević

 

- Svaka ambasada u svetu je predložila svog nastavnika i na kraju sam od svih nastavnika na svetu izabrana ja. Istakla sam se kao nastavnica koja je, što se tiče engleskog jezika, izvršila najveći uticaj i na nastavnike i na učenike. Do sada niko iz Srbije nije dobio ovo priznanje.

Trud se isplati

Kako kaže, ovo priznanje je veoma značajno pre svega zato što omogućava da se glas nastavnika čuje, ali i da se vidi njihov uticaj i koliko znače. 

Ivana

Alo! Vladimir Marković

 
 

- Takođe, ovo priznanje služi da obasja put svakoj mladoj osobi koja trenutno mašta da bude nastavnik i koja na tom putu mora da savlada 1001 prepreku. Možda je put trnovit, ali nad tim putem blista zvezdano nebo i to je pravac u kom treba da gledamo, kaže Ivana, i dodaje:

- Bila sam iznenađena, ali istovremeno i vrlo ponosna na to što su se moj rad i trud prepoznali kao izuzetni. Učenici su bili oduševljeni i rekli su da ništa manje od mene nisu ni očekivali, kao i da znaju da sam najbolja.

Stroga, ali pravična

Kao najbolji deo profesorske profesije izdvaja interakciju sa učenicima.

- Nastava engleskog jezika uključuje dosta interakcije i komunikacije i pruža nam mogućnost da razgovaramo o različitim temama, da organizujemo kreativne aktivnosti i da stvorimo dinamično udruženje u učionici.

Ivana

Alo! Vladimir Marković

 

Ivana je istakla je da njeni učenici rado uče engleski jezik bez obzira što su fokusirani na matematiku. 

Takođe kaže da je stroga, ali pravična nastavnica.

- Moje odeljenje kaže da sam najstroža nastavnica u školi. Kod mene se tačno znaju red i pravila.

Ivana

Alo! Vladimir Marković

 

U engleski jezik zaljubila se zahvaljujići svojoj nastavnici Aleksandri Kuzmanović.

- Ona mi je usadila ljubav prema engleskom jeziku već u trećem razredu. Po završetku studija smo jedno vreme čak i zajedno radile, a naša saradnja, zajednički odlasci na stručna usavršavanja kao i razmena iskustava traju i danas, trideset godina kasnije.

Ljubav prema jeziku

Ivana je istakla da voli engleski jezik iz sledećih razloga.

- Volim engleski iz nekoliko razloga: to je globalni jezik komunikacije i omogućuje mi da se povežem sa ljudima iz celog sveta i razumem njihove kulture.Takođe, on mi pruža priliku da budem u korak sa najnovijim trendovima iz metodike nastave te da se konstantno usavršavam. Uz to, neka od najlepših dela svetske književnosti su napisana baš na engleskom jeziku.

Uspešna u svom poslu

Ivana Milošević je diplomirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Katedri za engleski jezik i književnost. Zaposlena je kao nastavnik engleskog jezika u Matematičkoj gimnaziji. Pored nastavnih obaveza, Ivana je od 2019. godine predsednica Udruženja nastavnika engleskog jezika ELTA, jedine nacionalne asocijacije nastavnika engleskog jezika. Pored toga, koordinator je Access programa u Srbiji od 2014. godine što pokazuje njenu dugogodišnju posvećenost unapređenju engleskog jezika u zemlji.

Ivanin doprinos se proteže i dalje od učionice, jer je autorka i realizator više obuka za nastavnike koje su akreditovane kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV). Takođe je recenzent preko 75 udžbenika i radnih sveski koje su akreditovane od strane Ministarstva prosvete. Pored toga, angažovana je kao spoljni saradnik u radnim grupama ZUOV-a, doprinoseći razvoju novih programa engleskog jezika u državnim školama.

Tokom svoje zapažene karijere, učestvovala je na više od 50 stručnih skupova u zemlji i inostranstvu. Demonstrirajući posvećenost stalnom profesionalnom razvoju, nastavlja da bude angažovana članica i Međunarodnog udruženja nastavnika engleskog kao stranog jezika (IATEFL) i Udruženja nastavnika engleskog za govornike drugih jezika (TESOL).

Karijeru razvijala kao studentkinja

Profesorka Milošević kaže da je karijeru počela da razvija vrlo rano, kao i da je u jednom trenutku istovremeno radila u tri škole kako bi imala punu normu časova.

Ivana

Alo! Vladimir Marković

 

- Počela sam da radim još kao student i imala sreću da mi metodiku nastave predaju prof. dr Smiljka Stojanović i Radmila Popović. Počela sam u privatnoj školi stranih jezika Modern English School gde sam imala svu autonomiju u kreiranju programa te u odabiru nastavnih metoda i materijala. Stalno sam istraživala i želela najbolje za svoje učenike tako da sam bila upoznata sa programima svih izdavača i znala sve njihove prednosti i mane. Takođe, privatne škole imaju i više resursa tako da imate na raspolaganju interaktivnu tablu, bolje opremljene učionice što vas motiviše i da ih iskoristite u nastavi.  Nakon toga sam radila u OŠ Skadarlija, MŠ Josip Slavenski i Matematičkoj gimnaziji. U jednom trenutku sam radila u tri škole kako bih imala punu normu časova. Ali od 2021. godine sam zaposlena samo u Matematičkoj gimnaziji.

Usavršavajte znanje

Kaže da je najviše ponosna na činjenicu što je od 2019. godine predsednica Udruženja nastavnika engleskog jezika ELTA.

- Znači mi podrška kolega i to što su prepoznali moje kvalitete.

Ivana

Alo! Vladimir Marković

 

Za kraj je svim mladim kolegama poručila:

- Stalno radite na sebi, usavršavajte se jer znanje je nešto što vam niko ne može oduzeti. To poručujem i studentima i kolegama jer se na jeziku mora stalno raditi.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading