Beli MERMER, KRST od RUŽA na najtužnijem mestu na Balkanu - Ovo je VEČNO POČIVALIŠTE Tošeta Proeskog!

T.Đ Vesti 25.01.2022 14:30 0

Da je živ, danas bi legendarni Toše Proeski napunio 41 godinu

Beli MERMER, KRST od RUŽA na najtužnijem mestu na Balkanu - Ovo je VEČNO POČIVALIŠTE Tošeta Proeskog!

Printscreen/Facebook

Na današnji dan, porodica, kao i prethodnih godina, donosi kolač na njegov grob u Kruševo, a ceo kraj uz pesme, fotografije i priče iz njegovog života seća se dečaka neverovatnog glasa, humanosti i ljubavi prema svima.

14 godina nakon njegove tragične smrti, pričama o Tošeu izgleda još uvek nema kraja. Anegdote o događajima iz njegovog života i danas privlače pažnju ljudi, koji na neki način kroz ove priče održavaju sećanje na Proeskog. Iza njega su ostala sećanja na ljubav prema muzici, ljudima, deci, ali i životinjama.


Mnogo je neispričanih priča o njegovoj ljubavi prema životinjama, posebno psima. Gledaju vas iskrenim pogledom, slušaju vas dok im govorite, mislite da razumeju svaku reč, a ako i ne razumeju, osećaju svaku tugu i radost – znao je muzičar da kaže za pse, koji su mu bili veliki ljubimci i sa kojima je odrastao u rodnom Kruševu.

Tokom svog života nije krio da je uvek imao psa. U nekoliko navrata sećao se svog prvog miljenika, sibirskog samojedskog barona. Zatim je zadržao pet šarplaninaca, a poslednji favorit mu je bio zlatni retriver Bas, koji je umro prošlog septembra u 14. godini.
 


U spomen kući Proeskog, upravo zbog njegove velike ljubavi prema psima, stoji trofej koji je njegov Bas osvojio na međunarodnoj izložbi pasa. – Bas je trofej osvojio godinu dana posle Tošetove smrti, poznato je, mesto ovog trofeja je u spomen kući, rekao nam je tada njegov zet Slaven Risteski.

 

VEČNO POČIVALIŠTE

 

 

Večno počivalište je zamišljeno tako da simbolizuje Tošetov život i karakter. Njegova religioznost, dobrota i ljubav prema muzici ilustrovane su kroz njegovo grobno mesto koje je izgrađeno na tri nivoa i simbolizuje put duše, kao što se propoveda u hrišćanstvu. Konačno smo izgradili Tošetov grob, dostojan njegovog lika i dela, njegove slave, emocije i čovečnosti. Opština Kruševo i gradonačelnik Tome Hristoski će produžiti svoje aktivnosti ka očuvanju sećanja na lik i delo Tošeta Proeskog, ne bi li mu se na taj način odužili za sve što je učinio za nas - zaključuje Gabeloski.

 

 

Podsetimo, Toše Proeski tragično nas je napustio u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, 16 oktobra 2007 godine.

Komentari (0)
Loading