Ona je prvi komesar i na čelu AUSTRALIJSKE POLICIJE: Priča o Bosanki Katarini ODJEKNULA je u regionu

Vesti 04.10.2021 09:38 0

Katarina Kerol, devojačkog prezimena Bošnjak, čiji su roditelji iz Ljubuškog, postala je prva žena na čelu policije u Australiji

Ona je prvi komesar i na čelu AUSTRALIJSKE POLICIJE: Priča o Bosanki Katarini ODJEKNULA je u regionu

Printscreen/Youtube

Ime Katarine Kerol ovih se dana pronelo širom daleke Australije. Ona je prva žena u 155 godina koja će biti šef policije u Kvinslendu, jednoj od šest australijskih država.

Priča o njenom uspehu snažno je odjeknula i u BiH, ali i celom regionu, jer Katarina potiče iz Ljubuškog i pre udaje za Mika Kerola prezivala se Bošnjak.

U Ljubuškom, tačnije u mestu Mostarska Vrata, žive njeni prvi rođaci, sinovi od strica Mario i Mirko.

– Ponosni smo, kako nećemo biti. Nije to mala stvar biti na čelu državne policije. Kada se vest pronela, mnogi su me na poslu pitali znam li tu Katarinu, da li mi je u rodu, a kada sam im rekao da mi je prva rodica, svi su bili jako iznenađeni. Evo, vidite, to je kuća u kojoj su se rodili moj i njen otac – priča Mario Bošnjak dok pokazuje obnovljenu, tipičnu staru hercegovačku kuću u kakvoj su nekad generacije zajedno rasle i živele.

Dodaje da je njegov stric, a Katarinin otac, nakon što se oženio od Vrankića iz Trebižata kod Čapljine, otišao put Australije, trbuhom za kruhom.

– Probao je on i ovde raditi, baviti se pčelarstvom, ali teško je to vreme bilo. A kada je došao tamo, počeo se baviti onim što je znao – uzgojem duvana – govorio Mario.

Taj im je posao, priča, veoma dobro krenuo i veoma su dobro živeli, a u tome su im pomagala i deca koju su po dolasku u Australiju dobili – Katarina i Robert Mario te Džon Mirko.

– Svojim sinovima stric je dodao naša imena, moje i bratovo, a Katarina je dobila ime po našoj baki. Kako su oni rasli, tako je stric ulagao u njihovo obrazovanje i slao ih na školovanje. Prvi put su ovamo svi zajedno došli 1972, a Katarina je s mužem i decom ponovo bila preklani. Brojne su je uspomene vezale baš uz ovu staru kuću, jer njima je veoma stalo, uz to što prilično dobro govore naš jezik, da održavaju vezu s domovinom, s rodnim krajem, uopšte, koreni su im veoma važni – kaže Mario, prenosi Srpskainfo.

Njegova rodica provela je tu krasan odmor, mesec dana, obilazili rodbinu po Hercegovini, ali, naravno, kaže, išli su i na more.

– Te policijske snage u svetu su rezervisane za muškarce i zato je njen uspeh fascinantan. S druge strane, ona pripada toj drugoj generaciji iseljenika, na koju se sigurno ne gleda kao na domaće. Katarina, kao što se to da videti i na fotografijama, izgleda dosta odlučno. Komunikativna je i vidi se da ima sposobnost prilagođavanja, a s druge strane je veselog duha. Eto, i naša baka bila je jako sposobna žena, pa je osim imena, povukla možda i njene gene, mada joj je i majka takva – priča Mario.

Iako je svestan da će sada njegova rodica imati mnogo više obaveza, uveren je da će ponovo doći u rodni kraj, možda i sa svojim roditeljima, koji su još živi.

Katarina je trenutno komesarka Vatrogasne i Hitne službe Kvinslenda, dok će novu funkciju službeno preuzeti u avgustu.

– Moja braća i ja vozili smo traktore, kamione, motocikle i automobile s deset ili 11 godina. Nakon škole i vikendom ja bih orala. Bilo je teško, ali moja je pozadina dala meni i mojoj braći neverovatnu radnu etiku – ispričala je Katarina za australijske medije.

Kao policajka je počela raditi sa 19 godina. Bila je zapovednica operacija za najveću mirnodopsku bezbednosnu operaciju u australijskoj istoriji, G20, a dobitnica je brojnih međunarodnih i državnih nagrada

– Stric ima 90 godina, a njegova supruga 85. Strica jako vuče želja da dođe ovamo, poslednji je put bio 2006. i, zasigurno, veoma je ponosan na uspeh svoje kćerke, kojoj nameravam čestitati na ovom uspehu – kaže Mario, piše Avaz.

Komentari (0)
Loading