Udavala se OSAM puta, a ZAVISNOST je bilo njeno drugo ime: Tejlor je terala sina da joj "pomogne" oko DROGIRANJA

Vesti 27.02.2023 10:37 0

Čuvena glumica danas bi napunila 91. godinu

Elizabet

EPA

Osamdesetih godina prošlog veka, Elizabet Tejlor je uzimala toliko tableta za spavanje, sedativa i lekova protiv bolova da je njena tadašnja snaja kontaktirala specijalnu agenciju da se požali na to da su lekari glumici prepisali preterano mnogo tableta

Imala je špric u ruci

Bilo je podne. Elizabet Tejlor je bila na ivici kreveta samo u donjem vešu. U desnoj ruci je držala špric napunjen jakim opioidom. Kristofer Vajlding, njen sin iz njenog drugog braka (sa britanskim glumcem Majklom Vajdingom), boravio je sa svojom majkom u impozantnoj vili u Vašingtonu (koju je glumica delila sa svojim šestim mužem, Džonom Vornerom, senatorom iz Virdžinije), kada je čuo užasan zvuk.

 

 

"Pitala je da li mogu da dođem gore u njenu spavaću sobu da joj pomognem u nečemu", otkriva Kristofer u novoj biografiji njene pokojne majke. "Pokazala je na mesto na butini i pitala da li bih joj dao injekciju".

Kristofer je, poput mnogih glumičinih rođaka, užasnuto posmatrao kako 40-godišnja Tejlor sve više pada u alkoholizam i zloupotrebljava lekove protiv bolova na recept. "Rekao sam joj da mi je žao, ali apsolutno ne mogu da joj pomognem sa ovim."

Elizabet Tejlor ga je pogledala „mrtvim i razočaranim očima“, smirila svoju drhtavu ruku – i sama zabila iglu. Kristofer više nije mogao da gleda kako njegova majka propada i pobegao je u svoj dom u Kaliforniji. Njegovo traumatično sećanje je jedan od mnogih šokantnih detalja otkrivenih u autorizovanoj biografiji Elizabet Tejlor: Grit i glamur ikone.

 

 

Spisateljica Kejt Andersen Brauer dobila je pristup Tejlorinim privatnim pismima i časopisima i kontaktirala glumičinu porodicu i prijatelje, koji nikada nisu javno govorili. Oni bliski glumici želeli su da Tejlor ostane upamćena samo kao osmostruka, razmažena diva koja je sakupila jednu od najvrednijih kolekcija nakita na svetu, dala milione dolara na odeću i druge sitnice i nikada nije putovala sa manje od 25 kofera. Njen moto je uvek bio 'više je više ', priznaje spisateljica.

U najnovijoj biografiji Elizabet Tejlor, autorka pokušava da britansko-američku glumicu predstavi kao feminističku ikonu koja se, za razliku od svoje rivalke Merilin Monro, borila protiv mizoginije ukorenjene u Holivudu. Kejt takođe tvrdi da koliko god da je njeno ponašanje bilo skandalozno, Tejlor se iskupila 1980-ih kao neumorni borac za ljude koji se bore sa HIV-om na vrhuncu epidemije AIDS-a, prikupivši preko 270 miliona dolara za ovaj cilj . Dok je Ričard Barton divljao Tejlorinim „apokaliptičnim grudima“, Brauer ističe da je zvezdina pokćerka, glumica Keri Fišer, nazvala „besneću empatiju“.

 

 

Među Tejlorinim najbližim prijateljima bili su gej glumci kao što su Montgomeri Klift i Rok Hadson, u vreme kada društvo nije prihvatalo neheteroseksualce.

1.000 recepata

Najveće otkriće u najnovijoj biografiji legendarne holivudske glumice je, međutim, razmere Tejlorine zavisnosti od lekova protiv bolova, sedativa i tableta za spavanje, koje - kako potvrđuju ljudi bliski njoj - nisu sprečile ni njen boravak u klinici za rehabilitaciju od droga Beti Ford.

Do 1990. godine, trojica Tejlorinih lekara su optužena da su joj prepisivali lekove koji izazivaju zavisnost u ogromnim količinama, napisavši 1.000 recepata za 28 lekova samo između 1983. i 1988. godine. Njen sin je rekao da je Tejlor „izvodila predstavu dostojnu Oskara preko telefona, moleći u mukama, suzama šapatom za još doza“. Prijatelji glumice otkrili su da je Tejlor jednom angažovala farmaceuta kao svog portparola kako bi on krišom pomogao glumici da dobije još lekova na recept.

 

 

Pila je pilule za spavanje i lekove protiv bolova uz viski, vodku i šampanjac, ali je takođe uživala da se našmrče kokaina, pretera sa marihuanom i amil nitratom .

„Otišla je u krevet drogirana, nije mogla da hoda pravo, govorila je bebinim glasom“, priseća se Kristofer.

Iako je autorku angažovao da napiše knjigu Tejlorin bivši suprug, senator Džon Vorner, ona veruje da se tokom njihovog braka između 1976. i 1982. Elizabetina zloupotreba droga pretvorila u zavisnost.

Ričard Barton, sa kojim je Tejlor bio u vezi od 1964. do 1974. i ponovo od oktobra 1975. do jula 1976. mrzeo je drogu. Tek kada ju je napustio, glumica je mogla zauvek potonuti u svoju zavisnost. Smorena i sve nesrećnija u braku sa senatorom koji je često bio odsutan, toliko je jela i pila da se njena težina povećala za 20 kg. Vorner, koji je umro 2020. godine, pogoršao je stvari tako što je zadirkivao Tejlor zbog njene težine i nazivao je svojom „malom junicom“ .

 

 

Menadžeri studija MGM-a su tinejdžerku Elizabet navukli na barbiturate i amfetamine

Glumičina zavisnost od alkohola i droga, kao i brojne veze sa nasilnim partnerima, rezultat su problema sa kojima se borila u detinjstvu, smatra Brauer. Rođena u Engleskoj 1932. godine, Tejlor je došla iz bogate porodice. Imala je samo deset godina kada su se ona i njeni roditelji preselili u Los Anđeles i njena morbidno ambiciozna majka ju je stavila u kandže MGM studija. Elizabeta kao dete nije stekla klasično obrazovanje, niti je imala društveni život. Ubrzo je postala dečja zvezda, ali sredinom 1930-ih šefovi studija su je navukli na barbiturate i amfetamine, što ju je održalo spremnom za još jedan dan snimanja na setu.

Elizabetin otac, koji nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je njegova ćerka postala glavna u kući što se tiče finansija, tukao ju je, jednom ju je udario toliko jako da je do kraja života patila od trizma, bolnog stanja mišića koji joj sprečava da se vilica pravilno zatvori.

 

 

Bila je u vezi sa nasilnim muškarcima. Zbog jednog je pobacila, a Sinatra ju je poslao na abortus
Mnoge Tejlorine kasnije veze i brakovi bili su sa nasilnim muškarcima. Imala je samo 18 godina kada se udala za naslednika hotelskog carstva Konrada Hiltona. Prethodno ju je majka odvela kod lekara da vidi da li je još uvek nevina . Tokom njihovog osmomesečnog braka, Elizabet je više puta zlostavljana od strane svog muža. Još jedno premlaćivanje izazvalo je gubitak trudnoće.

Udala se za svog drugog muža, 40-godišnjeg britanskog glumca Majkla Vajdinga, sa 20 godina. Za razliku od Hiltona i mnogih njenih kasnijih supružnika, on je nikada nije udario. Frustrirana Vildingovim džentlmenskim ponašanjem, započela je aferu sa Frenkom Sinatrom. Kada je ostala trudna sa pevačem, pozvala ga je i zamolila da se uda za njega. Sinatra je to odbio i umesto toga je naterao svog menadžera da je ubaci  u limuzinu i odveze u Meksiko na abortus.

 

 

Kada su se Tejlor i Vajlding – sa kojim je imala Kristofera i još jednog sina Majkla – razveli 1957. godine, glumica je već imala aferu sa svojim budućim trećim mužem, filmskim producentom Majkom Todom. Glumica Debi Rejnolds, Tejlorova bliska prijateljica, priseća se da se jednom zamalo onesvestila „ kada je videla da je Tod udario Tejlor tako snažno da je pala sa stolice“.

 

 

„ Volela sam kada on izgubi živce i dominira mnome “, rekla je Tejlor. Tod, otac Tejlorovog trećeg deteta, Lize, poginuo je u avionskoj nesreći 1958. Tejlor je rekla svom telohranitelju: „Kada se avion srušio, srušila sam se sa njim“.

Nije dugo tugovala. Da bi se izborila sa smrću svog muža, Tejlor je počela da uzima tablete za spavanje . Ubrzo je upoznala svog četvrtog muža. Bio je to Edi Fišer, muž njene prijateljice Debi Rejnolds (i Todovog bivšeg najboljeg prijatelja).

 

 

"Doživim orgazam slušajući njegov glas"

Međutim, tek 1962. godine upoznala je svoju najveću ljubav, glumca Ričarda Bartona, koji je u to vreme imao ženu i dvoje dece. Njihova romansa počela je tokom snimanja filmskog epa "Kleopatra".

„Doživim orgazam slušajući njegov glas“, rekla je Tejlor kasnije. Barton je bio njen tip muškarca: posesivan, dominantan i nasilan kada je pijan. Pun strasti. Brak do vrha ispunjen alkoholom i nasiljem opstao je zahvaljujući beskonačnom ciklusu "šminkanja u krevetu" i nepristojno skupim poklonima. Ozbiljni obožavaoci glumaca rezervisali su hotelske sobe ispod njihovog apartmana kako bi slušali njihove čuvene rasprave.

 

 

Tejlor je priznala da su se ponašali na "autodestruktivni" način, ali da su svoju slavu iskoristili unosno, naplaćujući ogromne sume da bi se na ekranu pojavili kao "najpoznatiji par na svetu". Vord Landrigan, stručnjak za nakit u londonskoj aukcijskoj kući Sothebi's, podseća da je Barton platio 2,5 miliona dolara za prekrasan dijamant u obliku kruške od 33 karata i rečeno mu je „Elizabeta to želi odmah“. Glumica je iste noći doletela u London, a kada je Barton otvorio vrata, bukvalno je nasrnula na njega kada joj je pokazao prsten sa draguljima.

 

 

Tejlor i Barton nisu bili verni jedno drugom. Nakon njihovog prvog razvoda i razdvajanja 1974-1975, njihova veza je konačno okončana kada je 1976. Barton počeo da izlazi sa mnogo mlađom bivšom ženom i podneo zahtev za drugi razvod od Tejlor.

Deca nisu smela da je zovu posle radnog vremena

Iste godine, glumica se udala za republikanca Džona Vornera i pokušala da postane "prava žena Vašingtona". Međutim, njen holivudski način života nije odgovarao njegovoj karijeri. „Postavio sam uslov“, rekao je Vorner. Bez nakita, morala je da se otarasi rols-rojsa i jahte. Tejlor se razvela od Vornera 1982.

Vratila se u Los Anđeles i potonula u drogiranu usamljenost. Uzela je toliko tableta da su se njeni pomoćnici uplašili da će je, kada uđu u spavaću sobu, naći mrtvu. Njenoj deci je rečeno da ne smeju da je zovu posle 18 časova. Ona je u 21:00 bila previše naduvana.

Elizabet Tejlor se udala samo još jednom: za Larija Fortenskog, mnogo mlađeg građevinskog radnika kojeg je upoznala na rehabilitaciji. Njihov brak je trajao pet godina.

 

 

Najčudnija veza koju je uspostavila bila je sa Majklom Džeksonom, koji se čudio što je Tejlor ukrštanje Majke Tereze, princeze Dajane i Vendi iz Petra Pana.

 

 

Glumica je umrla od srčanih bolesti 2011. Imala je 79 godina.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading