I poznati muče istu muku: Evo kako Šeron Stoun, Salma Hajek i još neke slavne ličnosti drže dijabetes pod kontrolom

Vesti 14.11.2023 13:45 0

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Svака dеsеtа оdrаslа оsоbа u svеtu imа diјаbеtеs, što je oko 537 miliona ljudi. U Srbiji je dijabetes pеti vоdеći uzrок umirаnjа i pеti vоdеći uzrок оptеrеćеnjа bоlеstimа.

šeron stoun

Shutterstock

Dijabetes je hronična bolest. Javlja se kada je šećer (glukoza) u krvi previsok. Razvija se kada gušterača ne proizvodi dovoljno insulina ili ga uopšte ne proizvodi, ili kada telo ne reaguje pravilno na delovanje insulina, kažu lekari američek klinike „Klivlend“. 

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra. Prеmа pоdаcimа Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје, око 440.000 stаnоvniка Srbiје uzrаstа 15 i višе gоdinа imа diјаgnоstiкоvаn diјаbеtеs. Pоlоvinu оbоlеlih čini rаdnо spоsоbnо stаnоvništvо. Diјаbеtеs sе čеstо оtкrivа slučајnо, каdа је bоlеst uznаprеdоvаla.

S dijabetesom se bore i mnoge poznate ličnosti. Evo kako one žive sa ovim oboljenjem: 

šeron stoun

Shutterstock

 

Šeron Stoun

Šeron (65) ima dijabetes tipa 1 i mora svakodnevno da prima injekcije insulina. Ali, to je ne sputava da živi punim plućima. Jednom prilikom je priznala da ne postoji nikakav tajni sastojak za kontrolisanje bolesti. "Samo radim sve ono što bi svi trebalo da rade. Zdravo jedem, spavam, vežbam i srećna sam. Biram stvari koje su dobre za mene", rekla je Šeron.  

salma

Shutterstock

 

Salma Hajek

Salmi Hajek (57) dijagnostikovan je gestacijski (trudnički) dijabetes 2007. dok je bila trudna. “Javlja se kod žena koje imaju visok nivo šećera u krvi tokom trudnoće. „Nisam znala da li se osećam loše jer sam trudna ili nešto ozbiljno nije u redu. Imala sam mučnine devet meseci što može biti jedan od simptoma", izjavila je Salma jednom prilikom i dodala da je to iskustvo za nju bilo zastrašujuće. 

Dok većina žena s gestacijskim dijabetesom ne primećuje nikakve simptome, druge mogu osetiti povećanu glad, žeđ, učestalo mokrenje, umor ili suva usta. Mučnina i povraćanje neki su od najčešćih simptoma kod žena sa ovom vrstom dijabetesa. Kako bi ostala zdrava i u formi, Salma vežba jogu, pliva, pleše i trenira s tegovima.

tom henks

Shutterstock

 

Tom Henks

Tom Henks (67) smatra da ima dijabetes tipa 2 jer nije pazio na svoje zdravlje. Kod osoba s dijabetesom tipa 2, insulinska rezistencija se razvija tokom vremena, a način života može igrati veliku ulogu u tome. Tom je prvi put otkrio svoju dijagnozu 2013. tokom gostovanja u emisiji "The Tonight Show with David Letterman". Doktor mu je rekao da je visok nivo šećera u krvi, koji ima od 36. godine, zapravo dijabetes tipa 2. 

"Imao sam višak kilograma. Videli ste me u filmovima, znate kako sam izgledao. Osećao sam se kao totalni idiot", rekao je Tom u jednom intervjuu 2016. godine. Doktor mu je rekao ako uspe da smrša do ciljane težine, više neće imati dijabetes. Zbog toga Tom danas radi naporno na održavanju zdrave težine i kontroli šećera u krvi. "Pokušavam da svaki dan budem fizički aktivan bar jedan sat. To može biti bilo šta, od trake za trčanje ili šetnje, planinarenja sa psom, ali to mora biti jedan sat svakog dana", rekao je Tom. Pazi šta jede, ali ponekad pojede i nešto nezdravo. 

Hale Beri

Shutterstock

 

Hale Beri

Hale (57) je svoju dijagnozu dobila sa 22 godine nakon što je pala u dijabetičku komu, a ispostavilo se da je uzrok dijabetes tipa 1. Kako bi bolest držala pod kontrolom, primenjuje keto dijetu. Osim toga, pije i dodatke ishrani, među kojima je i kalcijum za kosti te izbegava prerađeni šećer. Smatra da joj je dijabetes zapravo pomogao da donosi zdravije odluke. Još 2004. postala je ambasador Nacionalnog programa za edukaciju o dijabetesu. 

 

Komentari (0)
Loading