Kim Kardašijan odbrusila kritičarima: Napali je jer koristi solarijum, a rijaliti zvezda se oglasila i otkrila razlog

Olja Jelić Vesti 24.01.2024 12:25 0

Kim Kardašijan se pravdala zbog korišćenja solarijuma nakon što se našla na udaru kritike zbog toga što je ima jedan u svojoj kancelariji.

Psorijaza Kim Kardašijan

Printscreen/TikTok/instagram

Kim Kardašijan, pokazala je svoj solarijum u kancelariji u videu na TikToku tokom  obilaska svojih kancelarija. Dok je ležala u solarijumu, rekla je: „Ja sam Kim Kardašijan, naravno da imam solarijum - i krevet sa crvenim svetlom - u svojoj kancelariji."

Magazin Allure je zamolio rijaliti zvezdu da ne normalizuje upotrebu solarijuma na društvenoj mreži X platformi jer su statistički podaci o sunčanju i raku su zastrašujući. Kim je u petak podelila taj tvit i odgovorila braneći svoje korišćenje solarijuma time da ima psorijazu i zaista joj pomaže kada je loše, s tim da ga ne koristi prečesto.

 

 

Solarijumi su popularni lekovi za psorijazu, kako je potvrdio Nacionalni institut za zdravlje. To je zato što svetlosna terapija i izlaganje sunčevoj svetlosti može pomoći psorijazi.

Ali kako Verivell Heath ističe, „jedan tretman psorijaze je fototerapija ultraljubičastim  B UVB svetlom. UVB svetlost je prisutna na prirodnoj sunčevoj svetlosti i u solarijumima. Međutim, solarijumi uglavnom emituju ultraljubičasto A (UVA) svetlo."

UVA svetlost iz solarijuma može biti do tri puta snažnija od sunca, kaže Verivell Health, i povećava rizik od raka: benigni mladeži mogu postati kancerozni, a 65% je veća verovatnoća da ćete razviti karcinom skvamoznih ćelija - tip raka kože za koji Klinika Mejo kaže da je obično uzrokovan UV zračenjem sunca ili solarijuma.

U stvari, Svetska zdravstvena organizacija je 2009. godine zvanično klasifikovala solarijume kao kancerogene, kaže Nacionalni institut za zdravlje. Fondacija za borbu protiv raka kože otvoreno kaže da samo jedna poseta solarijumu značajno povećava vaše šanse za rak koji vas može ubiti.

A Kim je možda u većem riziku od raka kože, jer Fondacija za rak kože kaže da se melanom može pojaviti u porodicama, pošto je Kimina sestra Kloi Kardašijan uklonila melanom sa lica 2022.

 

Rijaliti zvezda je prvi put je podelila svoju dijagnozu u epizodi serije "Keeping Up vith the Kardashians" iz 2011.

Klinika Mejo napominje da „ne postoji lek“ za hronično stanje kože, koje izaziva svrab, ljuskave mrlje na koži koje „mogu biti bolne, ometati san i otežati koncentraciju“. Međutim, postoje tretmani i promene načina života koji mogu pomoći.

Kim je podelila biljne lekove koje je pokušala da se izbori sa izbijanjem psorijaze - a u prošlosti je hvalila svetlosnu terapiju za poboljšanje stanja kože.

BONUS VIDEO:

 

 


 

 

 

Komentari (0)
Loading