Najuspešnija iranska rukometašica pobegla u Španiju: U suzama je prenela reči advokata: "Muž ima pravo da vas tuče jednom godišnje"

Vesti 20.12.2021 09:25 1

Šaghajeh Bapiri, iranska rukometašica koja je ove sedmice pobegla u Španiju, u intervju za "Voice of America" (VOA) rekla je da ne vidi budućnost za rukometašice u ovoj državi ukoliko se uslovi života ne promijene

Najuspešnija iranska rukometašica pobegla u Španiju: U suzama je prenela reči advokata: "Muž ima pravo da vas tuče jednom godišnje"

Printscreen/Instagram

 

Bapiri (30) je dugogodišnji član iranske ženske rukometne reprezentacije i u kluba Sepahan koji finansira iranska vlada od 2015.godine, a bila je jedna od najiskusnijih igračica ovog tima na 25. Svetskom prvenstvu za rukometašice koje se održavalo u Španiji.

Ona je napustila hotel "Sercotel Sorolla Palace" u kojem su rukometašice ove reprezetnacije bile smeštene i planira da zatraži azil u Španiji, a ona je jedina ostala u drugoj državi i nije se odlučila vratiti u rodni Iran.

 

 

U svom prvom intervjuu nakon što je pobegla, ona je za pomenuti medij rekla da su "zakoni koji vladaju" u ženskom sportu u ovoj državi doveli do njene odluke. Ipak, njena odluka ujedno i znači da će porodica platiti oko 35.000 dolara, što su dali kao zalog kada je krenula iz Irana. U ovoj državi je takvo pravilo da se koristi imovina sportaša kao zalog da bi se vratili kući.

- Da nema toga, nijedna naša rukometašica se ne bi vratila u državu - kaže ova rukometašica i dodaje:

- Odbila sam da se vratim u Iran jer se tamo događaju stvari koje su toliko loše da se to jednostavno ne može prihvatiti. Želim otići negde drugo... Evo vam primer, dopustite mi da vam kažem nešto o našoj prvoj utakmici protiv Rumunije. Protivnik mi je nesvesno skinuo hidžab s glave, a ne možete ni zamisliti kako se direktor reprezentacije nakon toga ponašao prema meni. Sve u svemu, to ne mogu prihvatiti i zato ostajem u Španiji".

Takođe je i otkrila kako je u Iranu ogromna razlika između mušakara i žena i to je objasnila na jednom pomalo neverovatnom primeru.

- Mi žene mnogo patimo u Iranu i u našem društvu postoje ogromne razlike između muškaraca i žena. Navešću vam jedan primer koji uopšte nema veze sa sportom. Moju komšinicu je redovno tukao muž, a kada je ona konačno skupila hrabrosti i podnela tužbu protiv njega, sudija na sudu joj je rekao: 'Gospođo, u Iranu muž ima pravo da vas tuče jednom godišnje'. Nakon tog odgovora, ona je odustala i od razvoda, i od advokata i svega. Bila je šokirana...", navodi ova rukometašica.

Komentari (1)
Loading
Muz
20.12.2021 14:33

I kakvo mi je to pravo - Jednom godisnje ?!