IZBACITE ih iz ishrane: Ovo namirnice nam UNIŠTAVAJU zube!

Vesti 28.12.2021 08:46 0

Stomatolizi otkrivaju koje namirnice najviše štete zdravlju naših zuba

IZBACITE ih iz ishrane: Ovo namirnice nam UNIŠTAVAJU zube!

unsplash.com

Pokvareni zubi nisu samo estetski problem, već mogu pored karijesa prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme. Istraživanja Zavoda za stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu pokazuju da su građani Srbije na samom vrhu liste kad je reč o lošoj higijeni i opštem stanju zuba. Većina stanovnika naše zemlje nema sve zube u vilici, a mnogo je i onih starijih iznad 50 godina, koju su tokom života izgubili sve zube.

Poseta stomatologu važna je koliko i poseta lekaru opšte prakse, a ovo su namirnice koje su izuzetno štetne za zdravlje zuba:

Bombone

Visok sadržaj šećera u bombonama, a posebno u karamelama ili gumenim bombonama, predtavlja opasnost za zdravlje zuba. Šećer reaguje sa bakterijama unutar zubnog plaka i otpušta kiseline koje oštećuju zubnu gleđ. To direktno vodi do karijesa.

Suvo voće

Suvo voće je verovali ili ne prepuno šećera, pa je štetno koliko i bombone. Suvo voće takođe doprinosi stvaranju kisele sredine u ustima, što pogoduje nastanku karijesa na zubima. Uz to, suvo voće se lepi za zube i na taj način se duže zadržava u ustima.

Alkohol

Nećete imati problem, ako ponekad popijete čašicu alkohola. Ipak, ako redovno konzumirate alkohol, mogući su mnogobrojni problemi. Alkohol isušuje usta, pa se smanjuje količina pljuvačke koja ispira štetne kiseline. Kada je u pitanju alkohol posebno je važno da izbacite jednu naviku. Eksperti za vino nas uče da gutljaj vino pri degustaciji  promućkamo po ustima. Ovo je jako štetna stvar stvar za zube. N aovaj način zapravo doprinosite tome da tečnost dopre do svih delova zuba. Ukoliko želite da sačuvate  zube od ovog štetnog uticaja, nemojte dugo zadržavati alkohol u ustima i obavezno, nakon konzumiranja vina ili nekog drugog alkoholnog pića neutrališite sredinu u svojim ustima vodom.

 Kafa i čaj

Sigurno ste do sada već čuli da velike količine crne kafe i čaja mogu loše da utiču na boju vaših zuba.. Kada pijete kafu uvek uz nju, baš kao i uz alkoholna pića popijte čašu vode. Budite uvereni da kofein, baš kao i alkohol umanjuje lučenje pljuvačke,

 

 a to pogoduje kiseloj sredini u ustima i samim tim nastajanju karijesa.

Komentari (0)
Loading