Da vam ZIMOVANJE ne presedne: Saznajte šta sve treba da SADRŽI vaša putna APOTEKA!

Ž. T. Vesti 29.12.2021 08:55 0

Bez obzira da li idemo na letovanje ili zimovanje, činjenica je da menjamo mesto boravka i uslove na koje smo navikli

Da vam ZIMOVANJE ne presedne: Saznajte šta sve treba da SADRŽI vaša putna APOTEKA!

Shutterstock

Mnogi se sa odmora vraćaju umorniji, a često im opadne imunitet, usled prehlade ili nepredviđene bolesti. Da biste sprečili nezgode na putovanjima obavezno pripremite malu putnu apoteku. Evo šta sve treba da sadrži:

1. Probiotike i lekove protiv dijareje

Kako biste sprečili dijareju neophodno je sa uzimanjem probiotika krenete par dana pre putovanja. To posebno važi za decu, ali nije na odmet da i vi usvojite ovu praksu. Apoteci možete dodati i lekove koji služe za smirivanje creva, aktivni ugalj i lekove koji služe da zaustave dijareju.

2. Rastvor elektrolita

U slučaju da dođe do dijareje ili povraćanja, postoji mogućnost dehidratacije. Obavezno imajte pored sebe rastvor elektrolita. Ako vaš put traje duže , koristite elektrolite koje možete rastvoriti u flaširanoj vodi.

3. Sredstva protiv bolova i obaranja temperature

Pre svega spakujte toplomer. Lekovi za snižavanje temperature, ujedno su i lekovi protiv bolova. Posavetujte se sa lekarom koji je najbolji izbor za vas, posebno ako imate decu.

U slučaju da temperaturu prati groznica, zapušen nos i bol u sinusima, dobro je da imate i neki kombinovani prašak koji u svom sastavu pored supstanci za bolove ima i neki dekongestiv (za zapušen nos). To su uglavnom oni praškovi za prehladu koji se u vodi rastvaraju, a dostupni su na tržištu.

4. Za zapušen nos

Obavezno ponesite sprej ili kapi za nos, a ako imate malu decu i pomoćna sredstva za čišćenje nosa. 

5. Flastere, zavoj i sredstva za dezinfekciju

U slučaju povrede, dobro je da pored sebe imate zavoj i flastere, ali i neko sredstvo za dezinfekciju. Obično biramo etil alkohol, ali je možda bolja opcija jod jer neće stvoriti neprijatan osećaj na rani. Ovo, naravno, posebno važi ako imate decu.

5. Standardnu terapiju

Ako primate standardnu terapiju, obavezno ponesite lekove. Iako deluje čudno, mnogi ljudi zaborave na standardnu terapiju, kada su na putovanju. Ovo ne važi, kad su ozbiljnija stanja u pitanju, ali je u drugim slučajevima neophodno napomenuti.

Da li su mi potrebni antibiotici?

Antibiotike nikako ne uzimajte na svoju ruku, već samo uz konsultaciju sa lekarom. U suštini, se ovi lekovi ne prepisuju preventivno, ali ako dete recimo pati često od upale krajnika ili uha, pri čemu je utvrđeno koja bakterija najčešće izaziva problem, doktor će vam možda prepisatai antibiotik širokog spektra, koji ćete razblažiti samo u slučaju nužde.

Za kraj, ali ne i manje važno ponesite osiguranje i svu medicinsku dokumentaciju. Sad ste apsolutno pripremljeni. Želimo vam srećan put!

 

Komentari (0)
Loading