Od MALIH nogu nas uče POGREŠNO: Mandarine su veoma ZDRAVE, ali ovim PROPUSTOM mogu ozbiljno da nam naškode

K.Ć Vesti 04.01.2022 08:00 1

Mandarine imaju mnoga dobra svojstva za naše zdravlje. Šta mandarine mogu da „učine” i zašto bi sada trebalo da ih jedete što više?

mandarine

pixabay

Mandarine su drugo voće, posle grejpfruta, sa najvećim sadržajem vitamina A. Ovo voće je zaslužno za jake zube i kosti i štiti našu kožu od štetnog dejstva UV zraka.

Iako se mandarine mogu jesti tokom cele godine, mi ih jedemo najviše i najčešće zimi. Nažalost – prema lekarima – način na koji ih jedemo može doneti više štete nego koristi. Zašto?

Od malih nogu nas uče da svako voće ili povrće mora da se dobro opere pre jela. Nažalost, većina nas pretpostavlja da ako ipak ogulimo koru, pranje nije potrebno. Ovo je greška. Lekari upozoravaju da koža može da sadržati mnogo zagađivača koji mogu izazvati alergije .

Moramo zapamtiti da mandarine koje idu u našu zemlju najčešće dolaze iz Španije ili Portugala. Obično se beru veoma rano i ceo proces sazrevanja se odvija u sanducima u kojima se transportuju. Da se ​​mandarine ne bi pokvarile, potrebno ih je i propisno obezbediti prilikom transporta.

Firme za ovo najčešće koriste bezopasni pčelinji med, karnauba vosak i šelak. Iako su ovo potpuno prirodna jedinjenja, kontakt sa njima može izazvati alergijsku reakciju ili upalu. Pored toga, voće se prska fungicidima. Većina njih sadrži tiabendazol i imazalil, koji mogu biti kancerogeni, pa čak i oštetiti nervni sistem i izazvati neplodnost.

Kako bi se uverili da nam voće ne šteti, potrebno ga je pre svega dobro oprati. Stručnjaci smatraju da je mandarinu najbolje izribati pod toplom vodom, uz pomoć sode bikarbone.

 

Komentari (1)
Loading
ko zna
05.01.2022 08:46

ne razmem ne jedemo ih sa ljuskoma sta je uslo u sredinu vec je uslo