Kasni vam CIKLUS koji dan? Ne, ne mora da znači da ste TRUDNI, ovo su TRI razloga koja mogu da poremete MENSTRUACIJU!

Najžena Vesti 05.01.2022 23:01 0

Ukoliko ste primetili promene u trajanju i obilnosti menstruacije ili u razmaku između krvarenja, mogući uzroci ne moraju da budu neka ozbiljna medicinska stanja — čak i neke životne okolnosti koje se smatraju bezopasnim po zdravlje mogu da poremete ciklus

Kasni vam CIKLUS koji dan? Ne, ne mora da znači da ste TRUDNI, ovo su TRI razloga koja mogu da poremete MENSTRUACIJU!

Pexels

Telo svake žene je drugačije, a to podrazumeva i jedan od najsloženijih procesa u organizmu — menstrualni ciklus i menstrualno krvarenje. U proseku, ciklus traje oko 28 dana, a sama menstruacija oko pet, ali svaka žena ima svoj ritam i način na koji njen ciklus funkcioniše, pa je za neke normalno da menstruaciju dobijaju na svakih 40 dana.


Kada je ciklus neredovan — menja se razmak između menstruacija, primetili ste značajno obilnije ili manje obilno krvarenje nego ranije, samo krvarenje traje prekratko ili vrlo dugo, obično posumnjamo na neki poremećaj. Međutim, u određenom broju slučaja, razlozi mogu da budu čak i (donekle) bezazleni i vremenom se sve vrati na svoje. Ovo su neki od njih.

Manjak sna

Lekari stalno naglašavaju važnost kvalitetnog sna, koji utiče na metabolizam, imuni sistem, opšti balans i zdravstveno stanje celokupnog organizma, regeneraciju i odmor tela itd. Ako sna nema dovoljno, to dovodi do niza posledica poput malaksalosti, nervoze, pada imuniteta, povećanog apetita... pa i poremećaja u menstrualnom ciklusu!


Ljudskom telu je, naučno je dokazano, neophodno oko osam sati dna svakodnevno, pa ako vi ne uspevate da pružite svom telu toliko spavanja — vreme je za menjanje dnevnih rutina i raniji odlazak u krevet!

Putovanje


Svako duže putovanje ima uticaj na ljudski organizam. Dobro je poznato da džet leg, kratkotrajno poremećaj koji nastaje usled menjanja vremenskih zona, izaziva razdražljivost, osećaj zamora i nesanicu, a jedna od posledica dužih putovanja može da bude i promena u menstrualnom ciklusu. Obično se on normalizuje vrlo brzo, u roku od nekoliko dana.

Stres


Iako nije bezazlen kao prethodne dve stavke, stres definitivno spada u uzročnike zdravstvenih problema koje možda ne shvatamo dovoljno ozbiljno ili se makar ne bavimo dovoljno njegovim otklanjanjem. Brojne studije dokazale su negativne efekte stresa na organizam, a među njima je i to što može da izazove poremećaj u menstrualnom ciklusu i menstruaciji.


Naime, prekomeran stres utiče na hipotalamus, deo međumozga koji koordiniše rad žlezda endokrinog sistema, reguliše emocije i hormone, pa promenjena aktivnost u ovom telu tela može da se odrazi i na ciklus. Ukoliko ste primetili neku promenu, a nedavno se iskusili otkaz, raskid ili neku drugu stresnu situaciju, nije isključeno da je upravo ona krivac za vaše probleme.

Komentari (0)
Loading