Nedostatak ovog VITAMINA može da izazove ANEMIJU, a čest je kod ŽENA: Pre nego što se obratite DOKTORU, proverite da li imate izražene SIMPTOME deficita!

Vesti 13.01.2022 09:40 0

Folna kiselina je neophodna za pravilno funkcionisanje tela, a ako je u manjku javiće se sigurno tegobe

Nedostatak ovog VITAMINA može da izazove ANEMIJU, a čest je kod ŽENA: Pre nego što se obratite DOKTORU, proverite da li imate izražene  SIMPTOME deficita!

unsplash.com

Ako vašem telu fali folne kiseline, možete da razvijete anemiju. Vitamin B9 je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Koliko je važan, govori činjenica da se njegova konzumacija preporučuje trudnicama, ali i ženama koje planiraju trudnoću.

Prema Institutu za medicinu u SAD-u, odrasli bi trebali da konzumiraju 400 mikrograma folne kiseline dnevno. 

Ako primećujete ove simptome, postoji mogućnost da vam nedostaje folna kiselina.

Bleda koža

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama, je odgovoran za transport kiseonik iz pluća u sva tkiva našeg tela.

Kada v telo nema dovoljno folne kiseline, nema ni dovoljno crvenih krvnih zrnaca svoje, pa nije u stanju da tkiva opskrbi dovoljnom količinom kiseonika.

Koža u ovom slučaju može da bude izuzetno bleda.

Probavni problemi, problemi varenja hrane

Mučnina i grčevi mogu biti prvi znak da vam nedostaje vitamin B9. U težim  slučajevima, možete da patite od anoreksije koja najčešće dovode do ekstremnog gubitka težine. Alko imate ovakve tegobe, obavezno proverite status folne kiseline. Posebno kod žena, deficit nije uopšte retkost.

Smanjeni osećaj ukusa

Možda će niki pomešati ovaj simptom sa simptomima Korone. Ako već dugo imate ovaj problem, možda bi trebalo da razmislite o povećanom unosu ovog vitamina.

Nedostatak daha

Može se javiti i ovaj simptom, a  takođe možete osetitii povećanu brzinu otkucaja srca, vrtoglavicu ili čak nesvesticu.

Rane u ustima i oticanje jezika

Ovi  simptomi se  obično javljaju  kada je nedostatak izražen, pa ne je neophodna konsultacija sa lekarom. Jezik u ovom slučaju deluje natečeno i crveno, obično oko vrha i rubova na početku, a mogu se osetiti i bolovi pri gutanju.

Bolovi u telu

Mozak dobija manje kiseonika nego što bi trebalo, u  teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline. Tada možete imati jaku, pulsirajuću glavobolju.

Kako rešiti problem deficita folne kiseline?

Ako je deficit u nekim regularnim okvirima, može se rešiti ishranom.

Bogati izvori folne kiseline su tamno zeleno lisnato povrće, pasulj, kelj, orasi, pomorandža, limun, džigerica, pirinač, pivski kvasac, soja, pšenične klice i mleko.

Ako se ipak pokaže da je deficit izražen, lekar će vam savetovati da uključite suplemente. Veoma je važno da u prvom tromesečju trudnoće uzimate dovoljno folne kiseline.

 

 

Komentari (0)
Loading