Zdravsteni RADNICI na ozbiljnom udaru: Direktorka "Batajnice" upozorila na jednu stvar, evo ko su najzeži pacijenti!

T.Đ Vesti 18.01.2022 16:15 0

Svaki drugi testirani medicinski radnik mogao bi da bude pozitivan, kaže direktorka kovid bolnice "Batajnica".

Zdravsteni RADNICI na ozbiljnom udaru: Direktorka "Batajnice" upozorila na jednu stvar, evo ko su najzeži pacijenti!

Printscreen/Youtube

Kada bismo nasumično testirali ljude na ulici, svaki drugi bio bi pozitivan. Ovaj stav izneo je pre nekoliko dana dr Milanko Šekler, a sada se i direktorka kovid bolnice "Batajnica" složila s njim. Mnogi virus nose i šire, a da ne znaju da su zaraženi. U kovid bolnicama je više pacijenata ali ohrabruje to što ih nije više na intenzivnoj.

"Naši podaci pokazuju da je u Batajnici danas 516 bolesnika, za pet dana hospitalizovano je 323 bolesnika. To je jako mnogo, samo juče smo imali 79 bolesnika. Toliko smo imali u momentu otvaranja bolnice 4. decembra 2020. godine, onaj podatak koji ohrabruje je taj da oni nisu sa teškim kliničkim slikama, obrt je brz, kraće vreme provode u bolnici. Na intenzivnoj je 54 pacijenta a od njih je 38 najtežih, oni su intubirani", rekla je dr Tatjana Adžić Vukičević.

"Imamo starije pacijente, one u terminalnim fazama malignih bolesti, pa bolesnike koji čekaju na operacije, koji su pozitivni na kovid i čekaju da bi mogli na operaciju, imamo porodilje i trudnice, čije stanje ide ka ozdravljenju", kaže Adžić Vukičević u Jutarnjem programu RTS-a.

Kako je istakla, genomsko sekvencioniranje je veoma skupo i to se ne može raditi na svim pacijentima, ali su jasne kliničke slike, dužina hospitalizacije od omikron soja je 5,6 dana što je kraće u odnosu na delta soj. Doktorka je napomenula da je otvorila još dve poluintenzivne nege ovih dana i da ih je sada 12, ali srećom nije morala da otvara intenzivnu negu.

Naglasila je da je trenutno mnogo lekara i sestara zaraženo i da kada bi se slučajnim uzorkom testirali svaki drugi bi bio zaražen.

"Ja jesam optimista, ako svi kažu da je kraj epidemije blizu, moramo da verujemo", rekla je i dodala da definitivno omikron daje mnogo blaže kliničke slike.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Komentari (0)
Loading