GINEKOLOG TVRDI: U ovim godinama HVATATE "poslednji voz" ako želite BIOLOŠKO DETE!

Vesti 15.02.2022 19:20 0

Lepša strana savremenog života je ta što možete birati kada ćete osnovati porodicu

GINEKOLOG TVRDI:  U ovim godinama HVATATE "poslednji voz" ako želite BIOLOŠKO DETE!

Shutterstock

Žene su se nekad porađale pre dvadesete, a danas je prirodno da po prvi pu postanete majka i u ranim dvadesetim, ali i četrdesetim.


Postavlja se pitanje, kada je zvanično poslednji trenutak žene  kada mogu da počnu da razmišljaju o deci?

 Plodnost nesumnjivo opada kako starimo, ali se usporava u različitim fazama života muškaraca i žena, i to različitim brzinama. To znači da vi i vaš partner možete da radite protiv dva biološka sata koji otkucavaju koji mogu doneti izazove kada počnete da pokušavate da dobijete bebu. Profesor Lučiano Nardo, koji je 20 godina radio u oblasti plodnosti i reprodukcije, video je mnoge razorene parove koji ne mogu da se ostvare u ulozi roditelja.

Neki od njih više ne ispunjavaju uslove za vantelesnu oplodnju. U razgovoru za "The Sun", profesor Nardo objasnio je u kom periodu treba da razmišljate o biološkom detetu.

ZA MUŠKARCE

Muškarci imaju prednost u pogledu plodnosti na više načina. Ispred žena su otprilike za  oko pet godina, do starosti od oko 40-45 godina, kada postepeno opada. Profesor Nardo, kaže: „Muška plodnost opada kao i plodnost žena, ali razlika je u tome što je plodnost žena obično povezana sa ponestankom jajnih ćelija. „Kod muškaraca, testisi neprestano proizvode spermu. Plodnost muškaraca nije samo ponestajnje sperme, već više ima veze sa kvalitetom sperme. „Stariji muškarci možda i dalje proizvode i generalno imaju dobru količinu i koncentraciju sperme, ali kvalitet – zamišljen kao pokretljivost i morfologija – može opasti tokom vremena. Pored starosti, važno je da muškarci znaju da pušenje i prekomerni unos alkohola takođe mogu izazvati fragmentaciju DNK. To „znači da se spermatozoidi oštećuju i to može dovesti do neplodnosti, pobačaja i potencijalnog  defekta“, objasnio je profesor Nardo.


ZA ŽENE

Za žene, plodnost i starost su malo više crno-bele. Profesor Nardo je rekao: „Žene se rađaju sa oko 250.000 jajnih ćelija i tokom svog života, od prve menstruacije do menopauze, koriste ono što imaju u banci. „Nemaju ništa drugo – ne možete proizvesti više jajašca osimbroja sa kojim ste rođeni. Iako se žene rađaju sa milionima jajnih ćelija, samo nekoliko stotina hiljada će i dalje postojati do puberteta, a samo nekoliko stotina će biti oslobođeno ovulacijom. Profesor Nardo upozorava da se mogućnost rađanja biološkog deteta ne oslanja samo na broj preostalih jajnih ćelija, već i na njihov kvalitet. Količina i kvalitet jajnih ćelija naziva se „rezerva jajnika“ i smanjuje se zbog normalnog starenja, ali i zbog pušenja cigareta, lečenja raka, ili ponekad bez poznatog razloga. Profesor Nardo je rekao: „U proseku, plodnost će početi da opada od 35. godine, a tada će većina žena imati ono što je ponekad neočekivano smanjenje nakon 39. godine. Dok plodnost muškaraca opada sa godinama konstantnije i sporije, plodnost žena opada naglo od sredine 30-ih.


Profesor Nardo je priznao da su u poslednjih nekoliko decenija žene postale mnogo opuštenije kada su u pitanju zasnivanje porodice u kasnijim godinama. Ipak,  on se plaši da žene u 30-im godinama imaju zabludu da će ima vantelesna oplodnja biti rezervni plan, ako požele naknadno da osnuju porodicu. „Neće vam dati ono što ste izgubili“, objašnjava on. „To će samo skratiti vreme do trudnoće i olakšati tako što će učiniti nešto prirodno mogućim, ali neće staviti nova jajašca unutra. „Žene u ranim i srednjim 30-im godinama koje veruju u ovu zabludu definitivno bi trebalo da promene svoj način razmišljanja. „Umesto toga, ako žele da sačuvaju svoju plodnost, idealno pre 35. godine, trebalo bi da razmisle o zamrzavanju jajnih ćelija.
 

Komentari (0)
Loading