OVO ŽENE RADE SVAKODNEVNO: Doktor tvrdi da nošenje uskih farmerki može da izazove OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME!

Vesti 16.02.2022 12:27 0

Nošenje uskih farmerki, dok pokušavate da uvučete stomak može da izazove prave zdravstvene probleme

dijeta

Shutterstock

Svako naprezanje koji dovodi do toga da vam stomak bude fizički uvučen tako što ćete zategnuti trbušne mišiće, ili tako što ćete staviti pojas može uticati na vaše telo i može biti mnogo štetnije od samog osećaja nelagodnosti.

Stefani Tejlor, ekspert za probleme karlice rekla je da je navika uvlačenja  stomaka verovatno dolazi od osećaja potrebe da izgledate mršavije i da imate ravan stomak. Ovo je potpuno logično jer smo decenijama izloženi masovnoj promociji fitnes trenera i poznatih ličnosti koje naglašavaju prednosti zatezanja.

 -Uvlačenje stomaka i stezanje abdomena može izgledati potpuno normalno s obzirom na to koliko žena to radi, ali ako to radite predugo, to može imati i fizičke i mentalne uticaje- rekla je Stefani.Objasnila je da to ne utiče samo na vaše stomačne mišiće ako su predugo stegnuti.


Šta je sindrom peščanog sata?

Ako previše stežete stomak, pritisak se pomera na dno karlice. To može dovesti do potencijalne inkontinencije mokraćne bešike i prolapsa karličnih organa . Vaša pluća takođe mogu biti pogođena, jer je sve u vašem srednjem regionu pomereno nagore - što onda otežava duže i dublje disanje, ograničavajući nivoe kiseonika u krvi. Stefani je dodala: „Mogli biste završiti sa neprijatnim bolom u leđima, vratu, ramenima i kukovima. „Dugo angažovanje trbušnjaka tokom hodanja ili stajanja može promeniti mehaniku vašeg tela, stavljajući dodatno opterećenje na zglobove i mišiće kako bi nadoknadilo nedostatak podrške sužene dijafragme. „Kada se dijafragma ne spušta nadole (kao što bi trebalo) u vaš stomak – dišući u donji deo trupa – onda napreže vrat dok pokušava da nadoknadi nedostatak daha. „Ovo igra kritičnu ulogu u bolovima u vratu i ramenima. Vaši trbušnjaci se takođe mogu toliko naviknuti na angažovanje da postaju manje osetljivi na to, ograničavajući sposobnost vašeg tela da vidi poboljšanja od vežbi koje ciljaju na tu mišićnu grupu.

“Objasnila je da to nije od pomoći ni za mentalno blagostanje, jer ako se po navici „uvučete“ i onda uspete da se otpustite, može se javiti  osećaj da ne izgledate dobro i da se stvori začarani krug. Ona je savetovala da treba da se oblačite prateći oblik svog tela. 
 

Komentari (0)
Loading