Da li ste ČULI za ZAVALJENU i ZATVORENU MATERICU? Ginekolog je OBJASNIO kada treba OZBILJNO DA SE ZABRINETE!

Vesti 16.02.2022 15:54 0

Statistički podaci pokazuju da oko 25 odsto žena ima zavaljenu matericu

Da li ste ČULI za  ZAVALJENU i ZATVORENU MATERICU? Ginekolog je OBJASNIO kada treba OZBILJNO DA SE ZABRINETE!

Shutterstock

Većini žena nema nikakve probleme, ali ovo stanje druge može dovesti do problema sa seksom, trudnoćom i još mnogo toga. Obično materica, koja je veličine šake i drži nerođenu bebu, u položaju je uspravno ili ponekad blago napred.

Retrovertna ili zavaljena materica se naginje unazad prema kičmi. En Henderson, konsultant ginekolog i akreditovani specijalista Britanskog društva za menopauzu je pojasnila: „To nije neobično. „Za ogromnu većinu žena, ako im se to saopšti na pregledu da su retrovertne to ne znači ništa posebno, to je samo deo njihove anatomije i ne znači da nešto nije u redu.

„Tamo gde imate nagnutu ili retrovertnu matericu koja je povezana sa bolom, posebno bolom pri pregledu, tokom brisa, interkorusa ili menstruacije, to je malo više povezano sa patologijom. En je objasnila da se neke žene rađaju sa retrovertnom maternicom, druge je razvijaju zbog bolesti (patologije) kojoj bi verovatno trebalo da se isprati.


Najčešći uzrok je endometrioza, jer ga ožiljno tkivo iza materice povlači unazad. Inflamatorna bolest karlice (PID), takođe može izazvati ožiljke koji povlače matericu nazad. Uzrok su i fibroidi – benigni rast tkiva, a menopauza može da oslabi ligamente koji drže matericu na pravom mestu. „Žene treba da budu svesne da će, ako dođe do promene, možda morati to DA provere“, rekla je En. "Generalno je samo manJI procenat žena treba da poseti lekara opšte prakse ili potencijalno ginekologa." Iako žene obično otkriju da imaju retrovertnu matericu tokom rutinskog pregleda, mogu prvo saznati kada su trudne. U mnogim slučajevima nema potrebe za lečenjem stanja. Ako izaziva mnogo problema, postoje opcije uključujući vežbe i uređaje koji manipulišu matericom da se vrati u ispravan položaj.

Kada treba da posetite doktora?

Ponekad nema simptoma retrovertne materice. Ponekad, kada je zavaljena materica rezultat patološkog stanja,javljaju se simptomi. 

Obratite pažnju na sledeće simptome:

  • Bol u vagini ili donjem delu leđa tokom seksa
  • Bol tokom menstruacije
  • Problemi sa umetanjem tampona ili nelagodnost
  • Povećana učestalost mokrenja ili osećaj pritiska u bešici
  • Ponovljene infekcije urinarnog trakta (UTI)
  • Blaga inkontinencija
  • Protruzija donjeg abdomena

  • Koji su rizici?

    Uopšteno govoreći, retrovertna materica ne bi trebalo da izaziva velike probleme .Ipak,  može učiniti seks nesavladivim, pa čak i bolnim. Heli je rekao: „Obično kod retrovertne materice, jajnici i jajovodi se takođe naginju unazad, što znači da ih penis može "povredi" tokom odnosa. „Ovo je poznato kao dispareunija sudara. Snažan seks u ovom položaju može potencijalno da povredi ili pocepa ligamente koji okružuju matericu. „Ako osećate nelagodnost tokom seksa, pokušajte da promenite položaj. Ako svi seksualni položaji izazivaju bol, sa ili bez krvarenja, razgovarajte o tome sa svojim lekarom. Dok nagnuta materica ne sprečava trudnoću, može poveća rizik od pobačaja. U malom procentu slučajeva,  materica može da se zaglavi za karličnu kost, što uzrokuje neuobičajeno stanje koje se zove "zatvorena materica", što može značiti da se povećava rizik od pobačaja. Simptomi uključuju bol i otežano mokrenje, a obično se javljaju između 12. i 14. nedelje.
     

     

    Komentari (0)
    Loading