Želite da produžite sebi život? DOKTORI tvrde da treba da RODITE PRVO DETE u ovim GODINAMA!

Vesti 24.02.2022 15:08 0

Jedno istraživanje pokazuje da žene u koje svoje prvo dete rode u određenim godinama imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti

Želite da produžite sebi život? DOKTORI tvrde da treba da RODITE PRVO DETE u ovim GODINAMA!

Shutterstock

Stručnjaci sa Instituta  u Seulu u Južnoj Koreji su otkrili da je najbolje roditi prvo dete sa 25 godina.  Nakon anketiranja više od 4000 žena, istraživački tim je otkrio da rađanje dece pre ili posle sredine 20-ih povećava rizik od umiranja za 5 posto, prema rezultatima objavljenim u medicinskom časopisu "Maturitas".

Oni su poveezali starosnu dob trudnice sa porastom kardiovaskularnih bolesti. Krivulja trenda pokazuje oblik slova U, što znači da je rizik veći što se stupanje u majčinstvo više udaljava od 24. ili 25. godine. Istraživači su sugerisali  da je manje verovatno da će mlađe majke biti u situacijama koje uzrokuju povećani rizik od telesnih ili mentalnih bolesti, kao i to da porođaj više opterećuje starije majke, prenosi "New York Times". 

Od 4.044 žene koje su učestvovale u istraživanju, istraživači su uporedili 1.398 žena koje su rodile između 20. i 23. godine, kao i 1.033 koje su prvo dete rodile sa 24. i 25. godine i 1.513 koje su prvu bebu dobile u periodu od 26 do 36 godina. Pratili su sva tre grupe 18 godina kasnije. Tokom istraživanja, umrle su 243 žene, pri čemu je većina njih bila u mlađoj populaciji majki, a jedna trećina u starijoj. Kada se proučavaju stope preživljavanja od kardiovaskularnih bolesti, starosna grupa od 24 do 25 godina bila je najotpornija. Stope preživljavanja za srčane i moždane udare bile su 97,3% za grupu mlađih majki, 99,6% za žene u srednjim 20-im godinama i 98,7% za starije majke. 


Kako dolazi do povećanja zdravstvenih problema starijih majki?

Što se tiče uticaja na zdravlje starijih majki, profesor Park je rekao da su druga istraživanja pokazala da starije žene imaju više problema sa oporavkom od fizičkih posledica trudnoće. "Starije majke teže se oporavljaju od trudnoće i porođaja nego mlađe majke, a njihovi mišići možda neće moći da funkcionišu kao pre", rekao je. Dodao je i da starije majke mogu da imaju velike poteškoće sa vežbanjem dok pokušavaju da  uspostave ravnotežu između karijere i odgoja dece.

Autori su priznali da njihova studija ima nekoliko ograničenja, a jedno je da su obuhvatili samo podatke iz dve regije Južne Koreje i da bi dalja istraživanja trebalo da se fokusiraju na širu populaciju. Dodali su i da je potrebno više napora kako bi se potvrdila njihova nagađanja, ali da se ne sme zanemariti važnost ovih podataka, posebno zbog trenda  porasta trudnoća u srednjim i  poznim tridesetim.

 

Komentari (0)
Loading