Prirodan je lek za SMIRENJE, ali i MOĆAN u borbi protiv virusa: Ovaj čaj su koristili STARI GRCI, ali nije za svakoga

M. G. Vesti 02.03.2022 11:34 0

Istraživanja vezana za njegovu upotrebu su pokazala da je u glavnom zdrav i koristan

Prirodan je lek za SMIRENJE, ali i MOĆAN u borbi protiv virusa: Ovaj čaj su koristili STARI GRCI, ali nije za svakoga

Shutterstock

Čaj od matičnjaka i sam matičnjak - limunova trava je poznat ljudskoj kulturi još iz vremena starih Grka. Koristi se na različite načine, ali će ovde biti pomena o njegovom najlakšem korišćenju putem čaja.

Čemu služi čaj od matičnjaka?

Danas živimo u vremenu stalne anksioznosti i napetosti. Brz način života, ponekad prevelika očekivanja, gomila obaveza, ali i frustracija čine život napetim i onda je logično da čovek potraži nešto za smirenje. Ne žele svi da piju lekove i u glavnom traže prirodan način za rešenje problem napetosti.

Tu na scenu stupa matičnjak. Postoji čitav niz stanja i problema za koje se tvrdi da matičnjak rešava poput problema sa varenjem, Alchajmerove bolesti, nekih virusnih infekcija i mnogih drugih.

Istraživanja vezana za njegovo dejstvo često su ograničena. Zato se ovde ističe njegovo dejstvo u rešavanju anksioznosti i napetosti.

Kako deluje matičnjak?

Matičnjak u sebi sadrži rozmarinsku kiselinu. Ta supstanca ima antiinflamatornu i antioksidativnu funkciju. Može da je upije koža, zbog čega se koristi i u terapiji pojedinih virusnih oboljenja.

Takođe, smatra se da rozmarinska kiselina deluje na mozak povećavajući količinu neurotransmiter "GABA". Smatra se da je nizak nivo "GABA" neurotransmitera povezan sa pojavom anksioznosti i nesanice.

Kako pravimo čaj od matičnjaka?

Za čaj od matičnjaka se koriste suvi listovi koje je potrebno osušiti, izmrviti i tako čuvati.

Prirodan je lek za SMIRENJE, ali i MOĆAN u borbi protiv virusa: Ovaj čaj su koristili STARI GRCI, ali nije za svakoga

Shutterstock

 

Potrebna je jedna kafena kašičica mrvljenog matičnjaka na 2 decilitra proključale vode. Sačekajte oko 10 minuta i čaj je spreman za konzumiranje.

Čaj od matičnjaka i anksioznost

Kako bi se ublažila anksioznost obično se konzumira jedna šoljica dnevno. Ukoliko imate jači napad anksioznosti možete konzmirati i dve do 3 šolje čaja od matičnjaka dnevno, ali ne previše dug vremenski period.

Smatra se da čaj od matičnjaka može da se konzumira i do 4 meseca u kotinuitetu, ali to doktori ne savetuju. Ukoliko se tegobe anksioznosti ne smire za par dana, potražite pomoć psihijatra ili psihoterapeuta. Ne kaže se za džabe da je stres tihi ubica.

Čaj od matičnjaka i nesanica

Smatra se da konzumiranje dve šoljice dnevno čaja od matičnjaka u periodu od 15 dana može značajno da poboljša problem nesanice. Imajte u vidu da se nesanica ne leči samo čajevima.

Lečenje nesanice podrazumeva i čitav niz drugih postupaka kao gašenje telefona, televizora, smanjivanje drugih nadražaja, fizička aktivnost.

Ko ne sme da koristi ovaj čaj?

Neka istraživanja su pokazala da ovaj čaj deluje negativno na štitnu žlezdu tj. smanjuje njenu funkciju. Tako da, ukoliko pijete lekove za štitnu žlezdu ili imate problem sa istom ne smete da ga konzumirate. Takođe, ne preporučuje se vozačima ili osobama koje moraju da rade na poslovima koji zahtevaju visoku koncentraciju.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading