Šta je APGAR rezultat nakon rođenja DETETA? Mame, evo kad treba da se zabrinete!

Vesti 15.03.2022 10:10 0

Apgar skor je sistem koji koriste babice i doktori da bi predstavili trenutno zdravstveno stanje novorođenčeta

Šta je APGAR rezultat nakon rođenja DETETA? Mame, evo kad treba da se zabrinete!

Shutterstock

Oni to radi dva puta nakon rođenja deteta, odnosno nakon  jednog i nakon pet minuta od porođaja.

Tini Hearts Education nudi sledeće objašnjenje: „Svako područje koje se analizira dobija rezultat od 0-2, a ukupan rezultat je od 10.

U pitanju su sledeća područja:

Test je osmislila Virdžinija Apgar 1952. godine i od tada medicinski radnici širom sveta ga koriste kako bi dali procenu stanja novorođenčeta. Virdžinija Apgar je svoje prezime iskoristila kao akronim gde svako slovo reči označava početno slovo kategorije koja se ocenjuje:

Appearance (skin color) - izgled (boja) kože

Pulse (heart rate) - puls (otkucaji srca)

Grimace response (reflexes) - grimasa, izraz lica (refleksi)

Activity (muscle tone) - aktivnost (mišićni tonus)

Respiration (breathing rate and effort) - tempo i jačina disanja

Ocena od 0-3 ukazuje na to da je bebi potrebna hitna reanimacija. Ocena od 4-7 pokazuje da je bebici potrebna pomoć da se prilagodi. „Ocena od 7-10 ukazuje na to da je u ovom trenutku mališan  dobro i da se prilagođava.

Bebe čiji je rezultat Apgar testa 7 ili neka veća ocena, smatraju se zdravim. To ne znači da rezultati koji su niži od 7 uvek ukazuju na narušeno zdravlje bebe.

Oni ukazuju na to da je bebi potrebna trenutna medicinska pomoć, kao što je npr. pomoć u vidu čišćenja disajnih puteva da bi joj se olakšalo disanje.

Savršeno zdrave bebe ponekad imaju slabiji rezultat, naročito prvog minuta nakon rođenja. Bebama su često modre šake ili stopala, a čim se beba zagreje boja kože postaje normalna.

Iako je zastrašujuće čuti da vaša beba dobija niske ocene, to ne mora da bude ništa strašno.  Ako je vaš doktor zabrinut zbog rezultata, predočiće vam koju je medicinsku pomoć potrebno pružiti bebi u tom trenutku.

Trebalo bi takođe naglasiti da ovaj test nije pogodan za predviđanje dugoročnog zdravstvenog stanja deteta, niti na bilo koji način ukazuje na nivo inteligencije deteta, ponašanje, razvoj ličnosti…

 

 

Komentari (0)
Loading