Anđelina je zbog ovog gena ODSEKLA grudi: Lekari sada tvrde da imaju REVOLUCIONARNI LEK koji smanjuje rizik od smrti za TREĆINU!

Vesti 17.03.2022 11:14 0

Revolucionarni lek može da smanji rizik da žene sa „genom Anđeline Džoli“ umru od raka dojke za trećinu, otkriva jedno ispitivanje

Anđelina je zbog ovog gena ODSEKLA grudi: Lekari sada tvrde da imaju REVOLUCIONARNI LEK koji smanjuje rizik od smrti za TREĆINU!

Foto: EPA

- Imam pogrešan gen, BRCA 1, koji jako povećava rizik da dobijem rak dojke i rak jajnika -napisala je Džoli 14.maja 2013.godine  u komentaru za "Njujork tajms", kada je i obelodanila da se podvrgla radikalnoj operaciji.

- Moji doktori su procenili da imam rizik od 87 odsto za dobijanje raka dojke i 50 odsto za rak jajnika, iako se stepen rizika razlikuje od žene do žene- pojasnila je glumica.

Takođe je otkrila da je uklonila jajnike i jajovode kada je imala 37 godina. Njena majka Marčelin Bertrand  sa 56 godina je umrla nakon surove borbe sa rakom dojke i jajnika.

Lekari sada tvrde da imaju revolucionarni lekkoji  može drastično da smanji rizik da žene sa „genom Anđeline Džoli“ umru od raka dojke. Naučnici su proučavali skoro 2.000 žena sa rakom u ranoj fazi, od kojih su sve imale mutacije BRCA1 i BRCA2. Polovina je dobijala tablete olapariba dva puta dnevno tokom godinu dana, dok su ostali dobijali placebo.

Rezultati su pokazali da je stopa smrtnosti bila 32 procenta niža među pacijentima koji su primili lek četiri godine kasnije. Dobrotvorne organizacije danas su otkriće nazvale „izuzetno uzbudljivim“, rekavši da može poštedeti živote hiljada žena.

Oko pet odsto svih karcinoma dojke povezano je sa parom neispravnih gena, koje je proslavila holivudska glumica, zato je Anđelina je bila podvrgnuta preventivnoj dvostrukoj mastektomiji 2013. godine nakon što je bila pozitivna na mutirani gen BRCA1.


Olaparib, koji se prodaje pod brendom Linparza, već se pokazao kao sredstvo koje smanjuje šanse za širenje naslednog raka. Međuti nova otkrića tima britanskih i američkih istraživača su prva koja pokazuju da lek takođe smanjuje rizik od smrti za trećinu.

„Olaparib pruža preko potrebnu novu individualizovanu i ciljanu opciju lečenja kako bi više žena sa naslednim rakom dojke ostalo bez bolesti ili potpuno ozdravilo nakon početnog lečenja.“ Profesor Tut je danas predstavio nalaze studije na kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju. Profesor Kristijan Helin, izvršni direktor ICR-a, rekao je da nalazi signaliziraju „veliki korak napred u lečenju naslednog raka dojke u ranoj fazi“.
Komentari (0)
Loading