"VITAMIN C treba da se pije SAMO OVAKO": Profesorka farmakologije objašnjava koja pravila morate da poštujete ako pijete SUPLEMENTE

Vesti 05.01.2022 16:08 0

Najvažniji su vitamini preko ishrane

"VITAMIN C treba da se pije SAMO OVAKO": Profesorka farmakologije objašnjava koja pravila morate da poštujete ako pijete SUPLEMENTE

Printscreen/Youtube

Ljiljana Gojković Bukarica je profesorka farmakologije i kliničke farmakologije Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekla je da postoje stroga pravila pri uzimanju vitamina i suplemenata, i da rizikujemo zdravstvene probleme ako ih se ne pridržavamo.

Vitamin D ili C, cink, sve su to supstance o kojima mnogo slušamo prethodnih godinu i po dana zbog jačanja imuniteta, ali je profesorka rekla da su brojne zablude vezane za njihovo uzimanje opasne.

- Nije baš tako jednostavno, da samo uzimamo vitamine i jačamo imunitet. Moramo biti svesni da je naš imuni sistem vrlo usporen, došli smo do tog stadijuma da je globalno takva situacija i to nije lako promeniti, uspavani imuni sistem. Pored vitamina, to podrazumeva jedan novi način života a to bih preporučila sada, naročito tokom korone, ako ljudi imaju vremena da se tome ozbiljnije posvetite - rekla je ona.

Nema suplemenata koji će zameniti vitamine koje unosimo kroz hranu, rekla je ona. Pročitajte i koje namirnice sadrže najviše vitamina D!

- Najvažniji su vitamini preko ishrane, nema tih tableta koje će zameniti ishranu! Ako pričamo o smanjenom vitaminu D, njega bi trebalo unositi do 1.000 jedinica dnevno. Dobre su forme lipozomalnog vitamina D jer brže ulazi u organizam, ali veće doze podrazumevaju da prvo uradite kontrolu vitamina u krvi, možete da se predozirate. Ima vitamina kojima ne možete, vitaminom D možete, kao i vitaminima A i E. Onda vitamin odlazi u svoju suprotnost, više šteti nego što koristi - rekla je profesorka.

Ako uzimamo 1.000 jedinica dnevno, možemo piti suplemente dugo, "dok ne grane Sunce pa ga nadoknadite", rekla je profesorka.

- Stalno su vam uz to potrebne namirnice koje imaju antioksidativno dejstvo, najbolje vitamin C u limunu i drugom voću i povrću. Arapi na pet minuta cede limun pa ga uzimaju na kašičicu, mnogo je tako bolje nego uzeti ga odjednom. Vitamin C je najbolje uzimati kroz hranu, ako je to nemoguće ne uzimajte više od 250 do 500 miligrama - rekla je ona.

- Vitaminu je potreban aktivan transporter koji ga ubacuje u ćelije, tu postoji određeni kapacitet. I šta ako smo uzeli više? Taj vitamin odlazi u urin, pravi kamenje u bubrezima i diže kiselost urina. Tada se naseljava kandida, a može i da se ošteti efekat lekova koje pijemo. Kiselost ometa apsorbovanje određenih lekova. Zamislite ako uzimate ogromne doze aspirina i vitamina C? Dobićete kandidu, to se dešava u bolnicama, ona se vratila u naše bolnice - rekla je ona.

Cink nema potrebe uzimati ako ste zdravi, upozorila je profesorka.

- Deci su preporučljive manje doze cinka, ali on zapravo preko tamo nekih svojih kanala inhibira replikaciju virusa. To je neko njegovo dejstvo za koronu, uzima se u napadu virusa, mi nismo uzimali ranije ove količine cinka, to ne bih savetovala - rekla je profesorka Medicinskog fakulteta.

- U crevima žive bakterije, mi imamo milijardu i nešto ćelija, a njih je tri milijarde. One su dobre, i nasleđujemo određene sojeve bakterija, naš mikrobiom je kao jedan odvojeni univerzum. Sprečavaju ulazak otrova, regulišu šećer, imunitet i um. I šta ako narušimo mikrobiom? A narušićemo ga ogromnom količinom antibiotika. Bakterijama treba dve godine da se vrate, ne smemo to potcenjivati - rekla je ona.

Komentari (0)
Loading