OZLOGLAŠENA namirnica koju su žene izbegavale: Doktor je preokrenuo MIT, tvrdi da je jedna od najzdravijih i da čak sprečava pojavu RAKA!

Vesti 29.03.2022 13:34 0

Dr. Viliam Li, autor knjige "Eat To Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself", tvrdi da naša genetska sudbina nije određena pri rođenju.

OZLOGLAŠENA namirnica koju su žene izbegavale: Doktor je preokrenuo MIT, tvrdi da je jedna od najzdravijih i da čak sprečava pojavu RAKA!

Shutterstock

Iako se smatralo da je soja štetna za žene koje imaju visoki rizik od raka dojke, dr. Li sada tvrdi da sastojci soje zapravo imaju učinak izgladnjivanja tumora, a smanjuju rizik od nastanka i raznih drugih bolesti, pa  preporučuje ishranu bogatu sojom i ženama i muškarcima. On tvrdi da je soja idealna namirnica i da može da spreči razvoj bolesti, uprkos genetskoj predispoziciji.

Soja je već nekoliko godina ozloglašena, a rašireno je mišljenje da bi žene koje imaju visoki rizik od raka dojke trebalo da  izbjegavaju soju zbog uverenja da prirodni biljni fitoestrogeni koji se nalaze u soji uzrokuju rak dojke. Dr. Li se ne slaže s ovim tvrdnjama, a svoje mišljenje potkrepljuje naučnim dokazima. Naime, istraživanja su pokazala da fitoestrogeni u soji ne povećavaju učestalost raka dojke nego upravo suprotno. Fitoestrogeni soje zapravo deluju kao antiestrogeni kod ljudi, ometajući sposobnost estrogena da podstakne određene vrste raka. A genistein, fitoestrogen koji se nalazi u soji, ima učinak izgladnjivanja tumora. Prema dr. Liju, ovo je odlična vest za ljubitelje azijske kuhinje, vegane i one koji konzumiraju sojine proizvode kao alternativu mlečnim proizvodima.

Među najuverljivijim epidemiološkim studijama o koristi soje je istraživanje sa Instituta Vanderbilt na 5042 osobe koje su preživele rak dojke. Tokom četvorogodišnjeg razdoblja, istraživanja su dokumentovala i povezivala količinu soje koju su ove žene konzumirale s ponovnom pojavom i smrtnosti od raka dojke. Da postoji ikakav potencijal da je soja štetna, pojavio bi se u ovoj populaciji žena. Umesto toga, otkriveno je da su žene s najvišom nivoom unosa soje smanjile rizik od ponovnog pojavljivanja raka za 32 odsto, dok je rizik od smrtnosti smanjen za 29 odsto. Ova korisna veza sa sojom uočena je bez obzira na to jesu li žene imale rak dojke s pozitivnim ili negativnim estrogenskim receptorima. 

Soja pored navedenog ima mnoge prednosti jer je izvrstan izvor proteina, ali dr. Li ne preporučuje odabir visoko prerađene hrane samo zato što je soja navedena kao sastojak. Ujesto toga savetue da koristite proizvode kao što su sojino mleko, tofu ili tradicionalne proizvode od soje koji se uobičajeno nalaze na azijskom jelovniku.

 

Komentari (0)
Loading