MIKROPLASTIKA pronađena u PLUĆIMA čoveka: Najveći deo je u donjim delovima, upozoravaju stručnjaci!

Vesti 09.04.2022 08:40 1

Zaključak najnovije studije je da su “potrebna detaljnija istraživanja o tome kako mikro i nanoplastika utiče na strukture i procese u ljudskom organizmu

MIKROPLASTIKA pronađena u PLUĆIMA čoveka: Najveći deo je u donjim delovima, upozoravaju stručnjaci!

Shutterstock

Naučnici su već odavno procenili da svake nedelje unesemo plastiku težine kreditne kartice. Međutim, novija istraživanja su ujedno i sve više zabrinjavajuća. Prvi put je pronađena u plućima živog čoveka u martu ove godine i po prvi put su pronađene čestice mikroplastike u krvi čoveka, što znači da mikroplastika putuje telom i može se zaustaviti u skoro svakom organu.

Do sad je takođe bilo poznato i to da udišemo u malim količinama čestice mikroplastike, a poslednje istraživanje baca novo svetlo na ovaj problem. Naime, uzeti su uzorci  13 pacijenata koji su išli na operaciju i po prvi put su pronađene čestice mikroplastike u dubini ljudskih pluća kod čak 11 pacijenata. Pronađene su čestice polipropilena koji se koristi u proizvodnji plastičnih omota te čestice PET plastike korišćene u bocama.

"Nismo očekivali da ćemo pronaći najveći broj čestica u donjim delovima pluća niti veličinu tih čestica” - rekla je Laura Sadofsky, autorka studije čiji će rezultati istraživanja biti objavljeni u časopisu “Science of the Total Environment”.  Dalje objašnjava: “To je iznenađujuće jer su disajni putevi manji u donjim delovima pluća i očekivali bismo da će čestice ovih veličina biti filtrirane ili zarobljene pre nego što dođu ovako duboko.” 

U Americi je još 1998. godine sprovedeno istraživanje na pacijentima obolelima od raka pluća, a pronašli su u njima plastiku i biljna vlakna, kao što je pamuk. U kanceroznom tkivu 97% uzoraka sadržavalo je vlakna, a u onim zdravima procenat je bio 83%.

Zaključak najnovije studije je da su “potrebna detaljnija istraživanja o tome kako mikro i nanoplastika utiče na strukture i procese u ljudskom telu i kako i da li se mogu preobraziti stanice i podstaknuti karcinogenezu”. Velike količine plastičnog otpada pronađene su od najviših vrhova – Mount Everest, do najdubljih delova okeana. Mikroplastika je pronađena čak u ženskoj posteljici.

 

Komentari (1)
Loading
Vesna
08.10.2022 05:33

Zabrannjuju plasticne slamcice i sl.,ali vecina ljudi pije vodu ,sokove ,jogurt i mleko iz plasticnih flasa , jer vise nema staklenih.Staklene sam videla u nekim restoranima.Meni licno smeta sto je i Knjaz Milos voda u plastici, i jedino sam u jednoj gradskoj prodavnici nasla Rosu u staklenoj boci. Stalno se prica o stetosti , a obican potrosac ne moze nista da uradi.