Želite li JEDNO, dvoje, TROJE ili više dece? Naučnici su razvili JEDNAČINU- U ovim godinama bi trebalo da ZATRUDNITE da biste dobili porodicu iz SNOVA!

Vesti 28.04.2022 13:10 0

Svi mi imamo grubu predstavu o tome koliko dece bismo želeli - ali život se često ispostavi sasvim drugačijI scenario od onoga kako planiramo

Želite li JEDNO, dvoje, TROJE  ili više dece? Naučnici su razvili JEDNAČINU- U ovim godinama bi trebalo da ZATRUDNITE da biste dobili porodicu iz SNOVA!

Shutterstock

Dakle, ako ozbiljno mislite da imate porodicu iz snova, možda bi trebalo da razmotrite naučnu jednačinu. Stručnjaci sa Erazmus univerzitetskog medicinskog centra u Holandiji kreirali su matematički model koji budući roditelji mogu koristiti da utvrde kada treba da počnu da pokušavaju da dobiju bebu. Sve zavisi od vaših želja, ako želite da imate jedno, dvoje ili troje dece.

To je zato što je starost najveći faktor koji utiče na šansu žene da zatrudni i rodi zdravu bebu. Počinje da opada ranije nego kod muškaraca, od ranih 30-ih, pre nego što naglo pada oko 35. Plodnost muškaraca opada suptilnije tokom dužeg vremenskog perioda od oko 40. do 45. godine. Ali žene postepeno postaju sve starije i starije pre nego što dobiju prvo dete – od 23,7 sedamdesetih godina do 28,9 danas.


Istovremeno, broj dece po ženi je opao sa dvoje u 2000. na 1,58 u današnje vreme.

Gospođa Birn, koja je i sama odložila majčinstvo pre nego što je rodila dete putem vantelesne oplodnje sa 45 godina, rekla je za Sundai Times: „Mlade žene uče da sve moraju dobro da idu u školi, da steknu diplomu, da budu uspešne u karijeri i da budu Lepa.

Ali Erasmus MC model iz 2015., zasnovan na simulaciji od 10.000 parova, može vam dati grubu ideju o tome gde da postavite svoja očekivanja:

Za jedno dete

Da bi imale jedno dete, žene mogu da sačekaju do 41. godine da počnu da pokušavaju da dobiju bebu prirodnim putem, kaže studija. Ali ovo bi im dalo samo 50 posto šanse da zatrudne. NHS kaže da će oko 84 odsto parova zatrudneti prirodnim putem u roku od godinu dana ako imaju redovan nezaštićeni seks (svaka dva do tri dana). Ali može biti duže za starije mame. Za najbolje šanse za bebu (90 odsto), studija je preporučila 32 godine, dok je 37 godina dala 75 odsto šanse.

Za dvoje dece

Ako želite dvoje dece, možda biste želeli da počnete da razmišljate o začeću sa 27 godina. Ovo bi vam dalo 90 posto šanse. U dobi od 34 godine to pada na 75 posto, a sa 38 ide na 50 posto.

Za troje dece

Studija je rekla da ako želite troje dece, trebalo bi da počnete da pokušavate sa 23 godine. Ako to zvuči zastrašujuće, biće vam drago da znate da još uvek postoji 75 odsto šanse da ćete imati trio ako počnete od 31. godine. Šanse padaju na 50 posto od 35. godine.

BONUS VIDEO



 
Komentari (0)
Loading