Šta GASOVI govore o vašem ZDRAVLJU? Ako je MIRIS jako NEPRIJATAN to mogu da budu SAMO DVE stvari, evo kad bi trebalo da se ZABRINETE!

Ž. T. Vesti 04.05.2022 12:16 1

Gas u crevima stvara vazduh koji progutamo tokom dana, kao i bakterije koje razgrađuju hranu

Šta  GASOVI govore o vašem ZDRAVLJU? Ako je MIRIS jako NEPRIJATAN to mogu da budu SAMO DVE stvari, evo kad bi trebalo da se ZABRINETE!

Shutterstock

To znači da je potpuno normalno imati gasove i oslobađati ih se u toku dana. Bakterije proizvode gas kada razgrade skrob i šećer što naš organizam ne može lako da svari. Naravno da taj gas mora negdje da izađe.

Prosečna osoba oslobodi se gasa oko 18 puta na dan. I to je dobro. To znači da vaš digestivni sistem dobro funkcioniše i da imate dosta dobrih bakterija. Međutim, u zavisnosti od učestalosti i mirisa, gas može da posluži i kao signal za ono što se dešava unutra. Evo šta različite vrste gasova govore o stanju vašeg organizma.

 Bez mirisa

Ne brinite. Čak i ako 18 puta na dan prdnete, većina je bez mirisa i niko neće primetiti. Možda čak ni vi. Većina gasa koji ispuštate je ugljen dioksid.

Intenzivan miris

Smrdljivu vrstu uzrokuje sumporovodonik koji se stvara kada se vari hrana koja sadrži sumpor poput, na primer, brokolija, karfiola, mlečnih proizvoda i pasulja. Crveno meso takođe može uzrokovati smrad, ali ne tako brzo zahvaljujući hemikaliji tiol.

Izuzetno smrdljiv i neprijatan miris

To obično znači da imate super zdravu ishranu bogatu vlaknima. Međutim, oni mogu ukazivati i da ste intolerantni na laktozu. Ne morate se osećati bolesno, ali ako oslobodite "smrdljivu bombu" ubrzo nakon konzumiranja mlečnih proizvoda znači da ih vaš organizam teško vari.

Tihi, nečujni

Zvuk pri ispuštanju gasa zapravo nije povezan s vašim zdravljem. To samo ima veze sa položajem vaših mišića u trenutku kada se to dogodilo.

Učestali 

To uopšte nije loše. Ali, ako vam se to dešava baš često, to bi mogao biti znak da ste pojeli mnogo namirnica koje izazivaju gasove ili je u vaš digestivni sistem ušlo puno vazduha. U retkim slučajevima može biti reč o bakterijskom rastu u tankom crevu što uzrokuje učestale gasove i nadutost. Ali obično to nije razlog za brigu.

 

Komentari (1)
Loading
Milica
04.05.2022 12:48

sve je ovo trivijalno kada ste zdravi, ali ako je stomak osetljiv onda je vrlo neprijatno jer je tu i nadutost, sporo varenje. sta znam, ja volim nanu, caj, hidrogenizovana voda mi je isto ok, sto vise vlakana u ishrani pa da se stomak ne optereti