Proverite pod kolikim ste RIZIKOM od dobijanja SMRTONOSNE bolesti: Vaš oblik tela i KILAŽA povezani su sa ŠEST različitih KARCINOMA!

Vesti 05.05.2022 09:44 0

Utvrđeno je da je oblik jabuke - sa velikim strukom i stomakom - značajno povećao šanse za razvoj šest uobičajenih oblika bolesti

Proverite pod kolikim ste RIZIKOM od dobijanja SMRTONOSNE bolesti: Vaš oblik tela i KILAŽA povezani su sa ŠEST različitih KARCINOMA!

Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta u Glazgovu analizirali su podatke o 385.000 odraslih ljudi kako bi uočili vezu između gojaznosti i raka. Utvrdili su da šlauf oko srednjeg dela tela povećava ukupan rizik za pet odsto kod oba pola. Ali šanse da žene obole od raka materice ako imaju salo oko struka porasle su za 109 odsto. Takođe poznat kao rak endometrijuma ili materice, pogađa skoro 10.000 žena godišnje i uzrokuje skoro 2.500 smrtnih slučajeva.

Govoreći na Evropskom kongresu o gojaznosti u Mastrihtu, vodeći istraživač dr Celis Morales je rekao: „Znamo da je ova posebna vrsta masti koju imate tendenciju da sakupite oko stomaka posebno loša. „To je mast koja se stvara oko vaših unutrašnjih organa. To znači da ima više naprezanja. „Ova mast stvara markere zapaljenja i upravo ta upala doprinosi nastanku raka na duži rok. Studija je ispitala učesnike „Indeks visceralne masnoće“ - mera koja se koristi za procenu nivoa masti na stomaku.

Istraživanja sugerišu da je posebno smrtonosna, zbog načina na koji utiče na ključne organe i menja nivoe hormona koji mogu uticati na rak. Tim je otkrio da oni sa previše masnog tkiva na stomaku povećavaju rizik od raka žučne kese za 83 odsto, raka bubrega za 39 odsto, raka jetre za 25 odsto, raka creva za 14 odsto i raka dojke za 11 odsto.

Tam Fraj, iz Nacionalnog foruma za gojaznost, potvrdio je: „Poruka ne može biti jasnija. masnoća koja uzrokuje da vaš stomak visi - može vam podariti rak na bilo kom nivou." Profesor Tom Sanders, sa Kraljevskog koledža u Londonu, rekao je: „Dugo je poznato da se rizik od raka endometrijuma (materice) povećava sa gojaznošću i da estrogen povećava taj rizik. "Telesna mast može povećati izloženost tkiva estrogenu." 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading