Preti li svetu NOVA EPIDEMIJA? Petoro dece umrlo od MISTERIOZNOG HEPATITISA, lekari sumnjaju na nove OKIDAČE i tvrde da bi trebalo da zaobiđemo LEK koji svi KORISTIMO!

Vesti 07.05.2022 12:15 1

Misteriozno izbijanje hepatitisa ubilo je petoro dece mlađe od deset godina u SAD

Preti li svetu NOVA EPIDEMIJA? Petoro dece umrlo od MISTERIOZNOG HEPATITISA, lekari sumnjaju na nove OKIDAČE i tvrde da bi trebalo da zaobiđemo LEK koji svi KORISTIMO!

Alo/Vladimir Marković

Više od 100 slučajeva identifikovano je u 25 država. 
Oko dve desetine država je sada prijavilo slučajeve sumnje na hepatitis nakon početnog upozorenja CDC-a.
Devedeset odsto slučajeva koji su razmatrani uključivali su hospitalizaciju, a 14 procenata dece je zahtevalo transplantaciju jetre, izvestio je "CBS News".

Zdravstveni stručnjaci istražuju potencijalne uzročnike, poput pojave novog soja adenovirusa, ali i kovida.

„Dok je adenovirus moguća hipoteza, nastavljamo istragu", saopšeno je iz Svetske zdravstvene organizacije.

Troje dece u Indoneziji umrlo je od te bolesti prošle nedelje.

Sada je sumnja pala i na paracetamol, pa istraživači kažu da bi konzumacija ovog leka možda mogla da bude okidač u ovom slučaju, a pojavili su se i navodi da su deca koja žive sa psima sklonija da dobiju hepatitis.

U 92 slučaja širom Velike Britanije, 64 pozitivna su bila deca koja su bila iz porodica koje poseduju pse ili su bila izložena psima, navode podaci britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost (UKHSA). Lekari apeluju da ovo nije zvanično postavljena hipoteza, već da i dalje istražuju potencijalne uzroke.

Takođe je utvrđeno da je tri četvrtine ispitanika pomenulo upotrebu paracetamola. Manje je prijavljeno korišćenje ibuprofena i niko nije prijavio upotrebu aspirina. Smatra se da je prevalencija upotrebe paracetamola u skladu sa uputstvima za lečenje akutne bolesti kod dece, rekli su stručnjaci, a preneo britanski "The Sun". Istrage o stanju su uključivale intervjue sa roditeljima i upitnike poslate porodicama koje su pogođene. Ipak treba uzeti u obzir da je paracetamol najčešće korišćen lek za obaranje temperature.

U Srbiji se još uvek proverava da li je devetogodišnji pacijent koji je hospitalizovan na Institutu za majku i dete u Beogradu oboleo od novog tipa hepatitisa, preneli su mediji, dok je situacija u susednoj Hrvatskoj pod kontrolom.

U Sloveniji je krajem aprila je prijavljeno da je moguće da je jedno dete obolelo od hepatitisa nepoznatog porekla, piše Slovenijatajms.

10 glavnih simptoma hepatitisa su:

  • tamni urin
  • bledo, sivo obojeni izmet
  • svrab kože
  • žutilo očiju i kože (žutica)
  • bol u mišićima i zglobovima
  • visoka temperatura
  •  gubitak apetita
  • bol u stomaku

Dugotrajni hepatitis se može razviti i bez ikakvih simptoma, sve dok jetra potpuno ne otkaže, pa se ponekad uhvati samo u krvnim pretragama. Važno je napomenuti da ovih 10 simptoma možda nisu uvek posledica hepatitisa i da ako vaše dete ima neobične simptome, trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse. 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Dule
07.05.2022 14:34

Zasto stvarate paniku,secam se godina kad stariji kazu -epidemija zutice medju decom-niko nije zvonio na sva zvona kao vi sada