Ne pijte OVE tablete protiv bolova sa DIURETICIMA: Ova kombinacija može trajno da ošteti bubrege

M. G. Vesti 10.05.2022 13:33 0

Ako već uzimate lekove, nipošto nemojte olako piti ibuprofen protiv bilo kojih bolova... evo koje kombinacije su vrlo opasne.

Ne pijte OVE tablete protiv bolova sa DIURETICIMA: Ova kombinacija može trajno da ošteti bubrege

pixabay

Mnogi ljudi posežu za ibuprofenom kad god ih nešto zaboli. Ovaj lek ima vrlo povoljno dejstvo, ali novija istraživanja su pokazala da treba bi oprezan ako već uzimate drugu terapiju.

Posebnu pažnju treba da obrate oni pacijenti koji piju diuretike ili lekove za bubrege. Obično ove medikamente dobijaju pacijenti sa povišenim pritiskom, a u apotekama se nalaze pod različitim nazivima farmaceutskih brendova. Istraživači su otkrili da je u nekim slučajevima moguće da kombinacije ibuprofena sa takvim lekovima dovede do trajnog oštećenja bubrega.

- To se neće dogoditi svakome ko uzme ovu kombinaciju lekova. Međutim, imamo dovoljno podataka koji ukazuju da treba biti veoma oprezan - kaže profesorka Anita Lejton iz Kanade, prenosi "CTV News".

Naročito je ovo upozorenje važno sa sve one koji imaju visok pritisak i piju lekove, a potrebno im je nešto protiv bolova. Ne treba da koriste ibuprofen na svoju ruku, već da se kod lekara raspitaju o drugim analgeticima koji neće biti rizični za njih.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading