RAK grlića materice moze da se spreči: Već imamo najbolje ORUŽJE, a dr Vukomanovic tvrdi da je ono u rukama pedijatara!

Vesti 11.05.2022 13:03 0

Udruženje za edukaciju, prevenciju i podršku obolelima od karcinoma dojke "Žena uz ženu" organizovalo je Konferenciju "Zdrava žena- zdravo druptvo", a u cilju podizanja svesti o važnosti preventivnih pregleda, kako bi se bolest prepoznala na vreme

RAK grlića materice moze da se spreči: Već imamo najbolje ORUŽJE, a dr Vukomanovic tvrdi da je ono u rukama pedijatara!

Alo/Vladimir Marković

U okviru Panel diskusije  - prevencija oboljenja izazvanih HPV-om govorili su: dr Ana Mitrović Jovanović, GAK Narodni front, Mr sci. med. dr Ana Jovićević, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, prof. dr Ana Banko sa medicinskog fakulteta u Beogradu i Mr scii med. dr Goran Vukomanović sa Univerzitetske  dečije klinike u Tiršovoj.

Po umiranju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle žena u Crnoj Gori. 

Profesorka Ana Mitrović Jovanović je naglasila da postoje dva načina zaštite, primarni i sekundarni. Primarni način zaštite je vakcina protiv HPV virusa koji je najčešći uzrok kancera grlića materice, a sekundarni je papa test i redovni pregledi kod izabranog ginekologa.

RAK grlića materice moze da se spreči: Već imamo najbolje ORUŽJE, a dr Vukomanovic tvrdi da je ono u rukama pedijatara!

Alo/Vladimir Marković

 

Ona je pojasnila da je veliki problem upravo taj što, bolest koja je pre nekoliko decenija najčešće pogađala žene u pedesetim godinama sada ne zaobilazi mlade žene u dvadesetim. 

- Ovo je karcinom koji se može blagoveremeno otkriti, ali i pravom primenom primarne prevencije sprečiti- pojasnila je dr Ana Mitrović Jovanović.

O prevenciji je govorio i dr Goran Vukomanović sa Univerzitetske klinike u Tiršovoj.

- Imamo sreću da sada prvi put imamo vakcinu protiv HPV virusa koja ne štiti samo od infekcije, već štiti i od raka- rekao je dr Goran Vukomanović.

On je pojasnio da je reč o neverovatnom oružju, ali i dodao da su pedijatri u nezahvalnoj situaciji s obzirom na to da treba da vakcinišu decu protiv bolesti od kojih svakako u detinjstvu neće oboleti, uprkos činjenici da velika većina roditelja veruje izabranom pedijatru i da će najveći broj roditelja vakcinisati dete na preporuku pedijatra.

HPV virus je inače skraćenica za humani papiloma virus. Postoji više od 100 različitih vrsta HPV-a, a zaraženi obično nemaju simptome.Visokorizine vrste HPV virusa mogu da dovedu do abnormalnog rastka tkiva, a to dalje može da uzrokuje kancer. Više od 90 odsto kancera grlića materice je izazvano upravo ovim virusom. Iako se  ne radi se o klasičnoj polno prenosivoj bolesti jer se zaraza ne širi preko telesnih tečnosti kao, na primer, gonoreja, najčešći način zaražavanja je tokom seksualnog kontakta. Od pojedinih vrste virusa mogu da izrastu bradavice na rukama, stopalima, genitalijama ili u ustima.

- Moramo da obajasnimo ne samo roditeljima, već i deci, s obzirom na to da su adolescenti jako dobro informisani da je ovo jedna od najboljih vakcina koja postoji. Vakcina protiv HPV virusa je toliko fenomenalna da ne pomaže samo onima koji nisu inficirani- pojasnio je Vukomanović i dodao da ona pomaže inficiranim osobama da se brže izbore sa virusom i da ga izbace iz organizma.

- Nama nisu važne samo devojčice, već i dečaci, jer i dečaci mogu oboleti i to je jako važno objasniti- rekao je dr Vukomanović i naglasio da je ovo jedna od najbezbednijih vakcina.

RAK grlića materice moze da se spreči: Već imamo najbolje ORUŽJE, a dr Vukomanovic tvrdi da je ono u rukama pedijatara!

Alo/Vladimir Marković

 

 

- Druge vakcine ne umanjuju efekat ove vakcine, niti ova vakcina može da umanji efekat dugih koje se daju deci. Kada se osvrnemo na sve ove informacije čeka nas jedan veliki zadatak- istakao je.

On je zatim objasnio da je ova vakcina preporučena, odnosno da nije obavezna, ali je obaveza svakog pedijatra da roditelje obavesti da ona postoji i da je promoviše, naglasivši da su iskustva zemlaja u kojima se ona daje godinama unazad neverovatna. Ovo bi umanjilo ne samo stopu oboljevanja o raka grlića materice. 

- Imamo vakcinu koja je bezbedna i efikasna - naglasio je Vukomanović.

Na pitanje žene iz publike kakve su nuspojave ove vakcine dr Goran Vukomanović je odgovorio da se vakcina neće dati detetu koje ima akutnu ili hroničnu bolest niti da će ga primiti dete koje je imalo alergijsku reakciju na prvu dozu vakcine. 

- Ovo su smešno retke situacije- objasnio je dr Goran Vukomanović. 

Zatim je pojasnio da upravo vakcina oružje kojim se deca štite u budućnosti od steriliteta jer HPV virus može da izazove višestruke probleme.

Vakcina protiv HPV virusa koje će biti dostupna je devetovalentna i štiti od sedam onkogenih sojeva HPV virusa. Među njima su dva tipa koja su uzročnici gotovo svih kancera grlića materice, oni koji izazivaju većinu slučajeva raka debelog creva i neki koji dovode do oboljenja genitalija, glave i vrata. Vakcina smanjuje rizik od grlića materice za 90 odsto i to prema studiji koja je proučavala  učinak vakcine koja se devojčicama u Engleskoj daje još od 2008.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading