Zadebljanje kože, KRVAVI iscedak su samo neki SIMPTOMI: Glumica preminula od RAKA, bio je u 4. stadijumu, OVAKO se bolest otkriva na vreme

Vesti 19.05.2022 13:12 0

Glumica Marni Šulenburg izgubila je bitku sa rakom dojke. Ona je do kraja verovala da će se izlečiti. Njen suprug, Zek Robidas potvrdio je tužne vesti. Marni je preminula u utorak u Blumfildu u Nju Džersiju.

Zadebljanje kože, KRVAVI iscedak su samo neki SIMPTOMI: Glumica preminula od RAKA, bio je u 4. stadijumu, OVAKO se bolest otkriva na vreme

Printscreen/ Instagram

Marni je najpoznatija po ulozi Alison Stjuart u CBS sapunici "Ljubav za sva vremena". Američkoj glumici je dijagnostikovan rak dojke pre oko dve godine, samo pet meseci nakon rođenja njene ćerke Kodi (2).

 

 

Često je sa svojim pratiocima delila tok bolesti, one dobre, ali i loše. Na Dan majki joj je bilo dozvoljeno da dan provede sa svojom ćerkom.

Iako se nije osećala najbolje, trudila se da bude jaka i pozitivna u prisustvu svoje ćerke. Najteže joj je bilo da je ćerka gleda sa aparatom za kiseonik, slabu i neraspoloženu.

 

 

- Nije moj ideal da budem majka kojoj je sada potreban rezervoar kiseonika da bi preživela. Želim da budem jaka i lepa za nju. Želim da joj pokažem kako da se kreće kroz ovaj svet sa saosećanjem, snagom, vitalnošću, humorom i radošću, baš kao što je meni pokazala moja majka - napisala je Marni samo nekoliko dana pre smrti.

Prepoznajte simptome raka dojke na vreme

Jedan od prvih simptoma koje žene primete, ali i najčešći jeste čvor na dojci koje žene obično i same napipaju. Ostali simptomi su uglavnom: uveċanje dojke, koje vodi u asimetriju dojki (oko 20% žena ima prirodno asimetrične dojke), crvenilo i zadebljala koža, ponekad koža u vidu "pomorandžine kore", "mreškanje" kože, uvlačenje bradavice ili krvavi iscedak iz bradavice.

Takođe, mogu se napipati i uveċani limfni čvorovi u istostranoj pazušnoj jami, ako je došlo do širenja bolesti u regionalne limfne čvorove. Treba imati na umu da nisu svi uveċani limfni čvorovi zahvaċeni metastazama.

Veoma je važno ići na preventivne preglede dojke jer postoji moućnost da se otkrije prisustvo tumora pre nego što se napipa. Tada se ide kod lekara na klinički pregled, zatim sledi mamografija i po potrebi ultrazvučni pregled magnetnom retonancijom. 

Naravno, svakoj ženi se savetuje da jednom mesečno radi samopregled dojki. Ukoliko niste sigurne kako, ostavljamo vam snimak u kom je sve do detalja objašnjeno. 

 

 

Kod žena koje imaju menstruaciju, pregled se vrši u drugoj nedelji (7.-10. dana) od započinjanja menstruacije.

Pregledi

Tu se mogu uočiti tumori u dojkama ili promene koje se vide kao sitne bele tačkice. One se nazivaju mikrokalcifikacijama. U odsustvu palpabilnog tumora, procena da li postoji veċa verovatnoċa da se radi o zloċudnoj ili dobroċudnoj promeni u dojci zavisi od izgleda i rasporeda mikrokalcifikacija.

Na osnovu toga se planiraju i terapijske intervencije u cilju uzimanja tkiva u kojem postoje mikrokalcifikacije za patohistološku analizu. Mamografija je jedina metoda koja se, na osnovu postojeċih dokaza, smatra efikasnom u otkrivanju ranih stadijuma raka dojke.

Ponekad se radi dopunski UZ pregled dojki na kojem se razlikuju ciste (okrugle ili ovalne šupljine ispunjene tečnim sadržajem) od tzv. solidnih tumora. UZ pregled ima svoje mesto u pregledu dojki sa gustim žlezdanim tkivom gde je mamografija manje osetljiva metoda u otkrivanju tumorskih senki. UZ pregledom se takođe mogu otkriti patološki uveċani limfni čvorovi u pazušnoj ili natključnoj jami i na vratu.

MR pregled dojki je indikovan kada postoje takve promene u dojkama da nismo sigurni o čemu se radi nakon što se urade standardni dijagnostički pregledi. MR pregled isto tako može da nam ukaže da postoji više tumorskih promena u različitim delovima iste dojke, što utiče na planiranje hirurške intervencije.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading