Psiholog Milić otkriva sve o POSTPOROĐAJNOJ depresiji: Ako se ne razotkrije na VREME, može imati ozbiljne posledice na MENTALNO zdravlje

K.Ć. Vesti 24.05.2022 16:10 0

Osobe koje su senzibilne ili preosetljive sklonije su postporođajnoj depresiji

Psiholog Milić otkriva sve o POSTPOROĐAJNOJ depresiji: Ako se ne razotkrije na VREME, može imati ozbiljne posledice na MENTALNO zdravlje

Shutterstock

Postporođajna depresija je niz emocionalnih promena u ponašanju majke koje se mogu javiti nakon porođaja. Porođaj ima veze sa tim šta je žena proživela kao trudnica.

Na senzibilnu osobu najviše utiču stresovi koji su u vezi sa trudnoćom, a kasnije i sa porođajem. Zato je jako bitno imati razumijevanja prema trudnici.

Sinonim za trudnoću je „drugo stanje“ i to nije bolest, to je prolazno stanje.

Postporođajna tuga i depresija se razlikuju. Ako simptomi traju duže od dve nedelje tada govorimo o postporođajnoj depresiji.

Kada se javlja postporođajna depresija

Psiholog Aleksandar Milić je rekao za aloonline.ba da je postporođajna depresija psihička nestabilnost, nesigurnost i pad emocionalnih snaga što znači tendencija ka depresiji.

Anksioznost, stalna strepnja, patnja, nesigurnost povezani su sa padom emocionalnih snaga i to se smatra ulaskom u emocionalnu krizu.

Prema rečima psihologa koji je govorio za aloonline.ba portal, pad emocionalnih snaga i ulazak u emocionalnu krizu praćeno je unutrašnjim procesima koji mogu izazvati otežano disanje, aritmiju, pritisak u glavi, što se može odraziti i na određene probavne probleme.

Osobe koje su senzibilne ili preosetljive sklonije su postporođajnoj depresiji. Porođaj je povezan sa događajima koje je žena proživela kao trudnica – ističe psiholog Aleksandar Milić.

Psiholog Milić otkriva sve o POSTPOROĐAJNOJ depresiji: Ako se ne razotkrije na VREME, može imati ozbiljne posledice na MENTALNO zdravlje

Shutterstock

 

Osobe koje su sklonije depresiji imaju sniženu otpornost, ali je ona možda uzrokovana nekim ranijim događajima. U pozadini može biti odrastanje, život u braku, a onda združene životne okolnosti negativno utiču na razvoj postporođajne depresije - navodi psiholog Aleksandar Milić za aloonline.ba .

Lečenje i sprečavanje postporođajne depresije

Sprečavanje je prevencija. Iskustvo u narodu pokazalo je i bez učenja velike psihologije da prema trudnicama treba biti pažljiv i osetljiv.

Narod je to znao i ranije te je regulisao na razne načine da trudnici treba udovoljiti u određenim potrebama koje su različite. Neke su jače, neke manje, a neke imaju tegobe i u fiziološkim procesima.

Psiholog Aleksandar Milić navodi da je prevencija za postporođajnu depresiju korektan pristup, razumijevanje, značaj, pomoć i podrška.

"Ko ne ispuni želju trudnici, neka mala šteta će mu se dogoditi"

- Narod je to regulisao praznoverjem, jer je znao da treba trudnici udovoljiti - ističe psiholog Milić. Kako on kaže, neke trudnice imaju pojačan apetit, prezahtevne su, ali treba shvatiti da to nije njihova trajna osobina nego je trenutna.

depresija

unsplash

 

Zato se za trudnicu kaže da je u drugom stanju tj. izmenjeno stanje koje je sinonim za trudnoću.

Koliko traje postporođajna depresija

Psiholog Aleksandar Milić kaže da postporođajna depresija ne bi trebala dugo trajati, ali sve zavisi od okolnosti. Bitno ju je na vreme prepoznati. U tim trenucima treba videti da je majci neophodna pomoć oko deteta.

Stručnjaci moraju prepoznati postporođajnu depresiju i odrediti terapiju.

Nije to bolest, već prolazno stanje koje tako treba shvatiti - navodi psiholog Aleksandar Milić za aloonline.ba.

Ukoliko se terapija lečenja postporođajne depresije ne odradi kvalitetno postoji mogućnost ostatka negativnih asocijacija u podsvesti, a ako je proces sprovođenja adekvatne terapije delotvorno nema naznaka da će depresija potrajati.

Komentari (0)
Loading