DOKTORKA UPOZORAVA: Ako imate VISOK ŠEĆER, ovu VRSTU HLEBA NIKAKO NE treba DA JEDETE, uništavate SRCE i BUBREGE

Lana Vidović Vesti 25.05.2022 15:40 0

Kada hleb ima dodatak šećera takođe je problematičan je će dodatno povećavati šećer u krvi

DOKTORKA UPOZORAVA: Ako imate VISOK ŠEĆER, ovu VRSTU HLEBA NIKAKO NE treba DA JEDETE, uništavate SRCE i BUBREGE

Alo!

 

Nismo ni sveni koliko treba da vodimo računa o svemu što jedemo.

Određena količina ugljenih hidrata, neophodna je vašem telu ali treba biti oprezan i paziti šta jedete kada upravljate visokim šećerom u krvi.

Postoje različite vrste hleba, na primer, koje su zdravije od drugih. Prema rečima doktorice Lise Young, najgori hleb za visok šećer u krvi je onaj od rafiniranih žitarica bez dodanih vlakana.

- Ljudi sa visokim šećerom u krvi treba da jedu hleb bogat vlaknima, sa najmanje tri grama vlakana po kriški - rekla je doktorica.

Kada hleb ima dodatak šećera takođe je problematičan je će dodatno povećavati šećer u krvi. Vlakna su ta koja pomažu šećera u krvi.

Ako se ne leči na vreme, hiperglikemija može da dovede do trajnog oštećenja zdravlja, poput očiju, bubrega i srca.

Postoje dve vrste ugljeni hidrati a to su prosti i staloženi.

Jednostanostavni se sastoje od šećera poput fruktoze i glukoze, koji imaju jednostavnu hemijsku strukturu koja se sastoji od samo jednog šećera ili dva šećera.

Složeni imaju složenu hemijsku strukturu sa tri ili više šćera povezanih zajedno. Znači da imaju manji neposredni uticaj na šećer u krvi koji uzrokuju da on postepeno raste.

Prema Harvardu ( Harvard TH Chan School of Public Health) hrana poput belog hleba se brzo probavlja i uzrokuje značajne flukacije šećera u krvi. Što može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i prekomerne težine.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading