Sve počinje krvarenjem iz NOSA, a može da se završi SMRĆU: Ceo svet je je ZABRINUT zbog nove epidemije, ovaj virus uteruje strah u KOSTI!

Vesti 01.06.2022 13:38 0

Zdravstveni zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog širenja nove groznice koja je navodno uzrokovala unutrašnja krvarenja kod nekih pasijenata i dovela do smrtih ishoda

žena

Shutterstock

Vlasti u Iraku kažu da su zabeležile 120 infekcija novim virusom koji se prenosi krpeljima, a širi se po južnim provincijama zemlje "neviđenom" brzinom. Poznato je da je virus, nazvan „groznica krvarenja iz nosa“, takođe nazvan krimsko-kongo hemoragična groznica, izaziva teške simptome kod pacijenata.

U nekim slučajevima, bolesnici su navodno imali unutrašnje i spoljašnje krvarenje - što je rezultiralo gubitkom krvi. Irački zvaničnici kažu da je skoro jedna trećina svih smrtnih slučajeva, nastala u poslednje dve nedelje, što je izazvalo strah od nezadržive epidemije.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pacijenti se zaraze virusom nakon kontakta sa krvlju zaraženih životinja – uključujući krpelja.

Smatra se da su najugroženiji trgovci uključeni u klanje stoke. Lekari kažu da je infekcija često iznenadna sa simptomima uključujući groznicu, bol u mišićima, vrtoglavicu, bol u vratu, bol u leđima, glavobolju, bol u očima i fotofobiju (osetljivost na svetlost). Rano se mogu javiti i mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku i grlobolja, praćeni oštrim promenama raspoloženja i konfuzijom.

Bolest ima relativno visoku stopu smrtnosti od oko 30% zbog odsustva vakcine.


U četvrtak, u pokušaju borbe protiv krpelja za koje se smatra da su u središtu širenja virusa, irački ministar poljoprivrede najavio je da će veterinarske klinike dobiti pesticide. Došlo je kada je vlada pozvala građane da kupuju meso samo od licenciranih mesara usred velike kampanje koja podstiče prskanje stoke i štala.

Sve počinje krvarenjem iz NOSA, a može da se završi SMRĆU: Ceo svet je je ZABRINUT zbog nove epidemije, ovaj virus uteruje strah u KOSTI!

Shutterstock

 

U međuvremenu, nekoliko provincija zabranilo je kretanje stoke preko svojih granica.

Ahmed Zuiten, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Iraku, rekao je da se porast broja slučajeva može pripisati odsustvu kampanja prskanja stoke tokom Covid-a 2020. i 2021. godine. Međutim, raste zabrinutost da je velika epidemija na putu zbog proslave Kurban-bajrama u julu kada porodice tradicionalno kolju životinje da bi nahranile goste.

„Sa povećanjem klanja životinja, i više kontakta sa mesom, postoji bojazan od povećanja slučajeva tokom Bajrama“, rekao je Azhar al-Asadi, lekar specijalizovan za hematološke bolesti. Portparol ministarstva zdravlja Seif al-Badr rekao je agenciji Frans pres da je zaključio da oni još nisu "došli u fazu epidemije, ali da su infekcije veće nego prošle godine". On je tako]e dodao: „Procedure koje su usvojile različite vlasti nisu na nivou, posebno u pogledu neregulisanog klanja stoke.“

Guverner Omed Kso[nav iz iračkog grada Erbila napisao je post na Fejsbuku pozivajući Iračane da se drže podalje od „veoma opasne bolesti“. Zabranio je klanje životinja ili kretanje van grada bez veterinarskog pregleda.
 

Komentari (0)
Loading